Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

η εκπαίδευση των εκπαιδευτών όσο και η πιστοποίησή τους

Τόσο η εκπαίδευση των εκπαιδευτών όσο και η πιστοποίησή τους, ακολουθούν τα πιο αυστηρά κριτήρια που υπάρχουν διεθνώς, ενώ το πτυχίο που λαμβάνουν μετά από αξιολόγηση έχει διάρκεια τα πέντε έτη.
Οι Βασικές Ειδικότητες Εκπαίδευσης που παρέχονται στη Σχολή Εκπαιδευτών είναι οι ακόλουθες:
Εκπαιδευτής Διάδοσης Εκπαιδεύουν του Δόκιμους Σαμαρείτες στα απαραίτητα μαθήματα ιστορίας και δεοντολογίας του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Εκπαιδεύουν πολίτες στα ερυθροσταυρικά ιδεώδη, μπορούν να εκπαιδεύουν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοαναπνευστικής ΑναζωογόνησηςΕκπαιδεύουν τους Εθελοντές Σαμαρείτες όλων των ειδικοτήτων στην παροχή Πρώτων Βοηθειών και την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (CPR/AED). Επίσης υλοποιούν τα Προγράμματα  Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες.
Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής Εκπαιδεύουν τους Εθελοντές Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και υλοποιούν το πρόγραμμα πολιτών "Επόπτες Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών".
Εκπαιδευτές Ειδικών Αντικειμένων
Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών
Η πιστοποίηση παρέχεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, διεθνείς οργανισμούς, και άλλους Εθνικούς Συλλόγους ΕΣ και ΕΗ ανάλογα με τις ειδικότητες.

Ομάδα Διάσωσης

 
Η  ΟΜΑΔΑ  ΔΙΑΣΩΣΗΣ  του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού ιδρύθηκε  το  1986  με  έγκριση της  Κεντρικής  Διοίκησης  του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού.
Η εκπαίδευση  των  μελών  της  είχε ανατεθεί αρχικά στον  Γερμανικό  Ερυθρό  Σταυρό ενώ διοικητικά και επιχειρησιακά  υπάγεται  κατευθείαν  στην  Κεντρική  Διοίκηση  του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού.
Η Ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι η πρώτη Ομάδα Διάσωσης που ιδρύθηκε στη χώρα μας πριν ακόμα και από τις κρατικές ομάδες ή υπηρεσίες διάσωσης όπως την ΕΜΑΚ, την ΚΟΜΑΚ, το ΕΚΑΒ και την Ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Στρατού.
Αποστολή της ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι η αντιμετώπιση καταστροφών και η παροχή βοήθειας στους πληγέντες από αυτές.
Ειδικότερα:
  • Αντιμετώπιση καταστροφών από Σεισμούς και η παροχή βοήθειας στους πληγέντες.
  • Αντιμετώπιση καταστροφών από Πυρκαγιές και η παροχή βοήθειας στους πληγέντες.
  • Αντιμετώπιση καταστροφών από Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και η παροχή βοήθειας στους πληγέντες.
  • Παροχή βοήθειας στους πληγέντες από Αεροπορικά, Σιδηροδρομικά, Αυτοκινητιστικά & Θαλάσσια ατυχήματα μεγάλης έκτασης.
  • Έρευνα και Διάσωση Αγνοουμένων.
  • Πρόληψη Ατυχημάτων και Παροχή Υγειονομικών Υπηρεσιών, σε μαζικές συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως υπαίθριες θρησκευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Πραγματοποίηση ανθρωπιστικών και διασωστικών αποστολών, σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές αλλά και σε εμπόλεμες περιοχές εκτός συνόρων της χώρας.
  • Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων βασικών γνώσεων πρώτων βοηθειών, πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών, σε πληθυσμιακές ομάδες, όπως, σχολεία, οργανώσεις, εργοστάσια, συλλόγους και άλλους φορείς Δημόσιους και μή.

Δικαίωμα ένταξης στην Ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν άνδρες και γυναίκες που φέρουν τον τίτλο του Εθελοντή Σαμαρείτη. Δηλαδή έχουν ολοκληρώσει την βασική εκπαίδευσή τους, (διάρκειας 500 ωρών) και έχουν πάρει το πτυχίο τους.
Για την ένταξή τους απαιτείται όριο ηλικίας από 18 έως 45, άριστη πνευματική, σωματική και φυσική κατάσταση. Λαμβάνεται επίσης υπ' όψιν ο βαθμός συνεργασίας, η συμμετοχή σε αποστολές διάσωσης, ο χαρακτήρας και τα αποτελέσματα των ειδικών γραπτών, προφορικών και πρακτικών εξετάσεων ανάλογα με την Ειδικότητα.
Συνήθως τα περισσότερα σχολεία ειδικότητας της Ομάδας Διάσωσης έχουν διάρκεια 100 - 125 ώρες.
Σήμερα,  η  ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού,  αριθμεί  περίπου τετρακόσιους πενήντα  (450) Εθελοντές Διασώστες,  σε  όλη  την  Ελλάδα.
Με σύγχρονο διασωστικό εξοπλισμό, οχήματα και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, η Ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εδώ και 25 χρόνια δίνει το παρόν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων καταστροφών σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου