Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Δήλωση συμμετοχής στην εκδρομή του ΣΕΑΝ Μαγνησίας στη Σ.Ε.Α.Π. Ηρακλείου Κρήτης

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Μαγνησίας οργανώνει στις 7-8-9 Οκτωβρίου 2016 εκδρομή στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το κόστος της εκδρομής είναι 120 € και περιλαμβάνει τα εξής: 
 
1) Μετακίνηση από Βόλο για αεροδρόμιο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη
2) Μετακίνηση από Θεσσαλονίκη αεροπορικώς για αεροδρόμιο ¨Ν. Καζαντζάκης"  στο Ηράκλειο Κρήτης.
3) Ξενοδοχείο μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, για δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό.
4) Μετακίνηση από Ηράκλειο για Θεσσαλονίκη αεροπορικώς.
5) Μετακίνηση από Θεσσαλονίκη για Βόλο.

Το φαγητό (τρία γεύματα συνολικά) θα το επιβαρυνθεί ο καθένας μας, γευματίζοντας στην Λ.Α.Φ. Ηρακλείου με τιμές Λέσχης (πολύ χαμηλές).
 
Το Σάββατο πρωί θα επισκεφθούμε τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού όπου θα μας υποδεχθούν ο Διοικητής της Σχολής Ταξίαρχος κ. Ευσταθίου με το επιτελείο του, όπου εκεί θα γνωριστούμε, θα ξεναγηθούμε στις εγκαταστάσεις της Σχολής και στους χώρους ασκήσεων-σπουδαστηρίων, κ.α. και θα κάνουμε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο της Σχολής.
 
Το πρόγραμμα είναι ελεύθερο και περιλαμβάνει γνωριμία με την πόλη του Ηρακλείου, προαιρετικά επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τα καλύτερα της Ελλάδας, στο Ιστορικό Μουσείο, πλατεία λιονταριών, κ.α.
 
Η παραπάνω τιμή θα ισχύσει μόνο εάν δηλώσετε συμμετοχή το αργότερο μέχρι 10 Αυγούστου και καταβάλλοντας το ανωτέρω ποσό στο γραφείο του Συνδέσμου μας.
Στην εκδρομή αυτή μπορείτε να πάρετε συγγενείς και φίλους σας αρκεί να μας δηλώσετε τα ονόματα και να μας καταβάλλετε το ποσό των 120€ το άτομο.
 
Η επιτυχία της εκδρομής εξαρτάται από την συμμετοχή σας.
 
Σε περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής τα χρήματα θα επιστραφούν στους δικαιούχους αμέσως.

 
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Μαγνησίας

Κων/νος Γ. Καραδήμας
Εφ. Ταγματάρχης (ΠΖ)
τηλ.6980203223

 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Τροποποίηση - Αντικατάσταση ταυτοτήτων Εφέδρων Αξιωματικών


Αγαπητοί συνάδελφοι σήμερα 26/5/2016 λάβαμε σχετικό έγγραφο από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, ΔΕΠΑΘΑ/ΥΕΘΑ και με σχετική ανάρτηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία τροποποιούνται όλες οι ταυτότητες των εφέδρων αξιωματικών.
 
Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει να περάσετε από το γραφείο μας (Πλατεία Προσκόπων Αϊδινίου-δίπλα στο Στρατόπεδο Γεωργούλα και πίσω από το εκθεσιακό ελικόπτερο), προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά μαζί με την παλαιά ταυτότητά σας.
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ       
 
Όλοι οι Έφεδροι σε Εφεδρεία Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι εκτός των τάξεων του ενεργού Στρατού και εγγράφονται μέλη των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών Νομών (ΣΕΑΝ), εφοδιάζονται με δελτίο ταυτότητας που αποδεικνύει την ιδιότητα τους και που εκδίδεται από τη ΓΔΟΣΥ/ΔΕΠΑΘΑ (ΦΕΚ τΒ 1415/19 Μαΐ 2016)
 
Τα δελτία χορηγούνται δωρεάν από την ΔΕΠΑΘΑ
 
Για την αρχική χορήγηση ή αντικατάσταση του δελτίου ταυτότητας στους δικαιούχους, απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
 
α. Συμπληρωμένη − δακτυλογραφημένη Αίτηση − Έντυπο απαιτουμένων στοιχείων με μικρά γράμματα (pdf, excel), υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας, και στο site του ΥΕΘΑ, http://www.depatha.mil.gr/index.php/121/146/item/26-26.html , μπορείτε να την συμπληρώσετε και να την φέρετε έτοιμη στο γραφείο μας μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, ειδάλλως αν δεν μπορείτε την ετοιμάζουμε εμείς στο γραφείο μας. Προσοχή χρειάζεται στο εξής, στην αριστερή στήλη τα στοιχεία του αξκού γράφονται με μικρά γράμματα ενώ στην δεξιά πλευρά γράφονται με κεφαλαία λατινικά (αγγλικά)
 
β. Πιστοποιητικό Τύπου Α’ του αρμόδιου Στρατολογικού Γραφείου (η ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού να μην είναι προγενέστερη των τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για έκδοση ταυτότητας), την οποία θα ζητάτε από το Κ.Ε.Π. ή από το γραφείο μας (μέσω αυτεπάγγελτης αναζήτησης από την Στρατολογική Υπηρεσία).
 
γ. Δύο (2) φωτογραφίες του δικαιούχου, έγχρωμες, πρόσφατες, καθαρές, με πολιτική περιβολή, χωρίς κάλυμμα κεφαλής, κατά μέτωπο (ανφάς) και διαστάσεων 3εκ. x 3εκ. Οι φωτογραφίες πρέπει να εκτυπώνονται στο λεπτότερο φωτογραφικό χαρτί και στην πίσω πλευρά τους πρέπει απαραίτητα να αναγράφεται με μολύβι ή στυλό,  το ονοματεπώνυμο και το ΑΣΜ του εικονιζόμενου Εφέδρου σε Εφεδρεία Αξκού.

Η μία (1) από τις δύο (2) φωτογραφίες θα επικολλάται στην πίσω πλευρά του Πιστοποιητικού Τύπου Α΄ και θα βεβαιώνεται, από τον Πρόεδρο ή τον Γραμματέα του ΣΕΑΝ, η ταυτοπροσωπία.

Για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, εξαιτίας αντικατάστασης, προαγωγής, φθοράς του παλαιού δελτίου ή αλλαγής στοιχείων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αρχική χορήγηση, στην οποία θα αναγράφεται το αιτιολογικό της έκδοσης του νέου Δελτίου Ταυτότητας.
 
 
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας
 
Κωνσταντίνος Γ. Καραδήμας
Εφ. Ταγματάρχης (ΠΖ)

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Προσφερόμενα Είδη από τον Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας για τα μέλη του

 
 
Αγαπητοί συνάδελφοι
 
Ο Σύνδεσμός μας στο πλαίσιο ομοιόμορφης εμφάνισης των μελών του σε δραστηριότητες που οργανώνει αποφάσισε να προμηθευτεί ένα πακέτο ειδών, που περιλαμβάνει:
Καπέλο με το θυρεό του Συνδέσμου κεντητό, T-Shirt τύπου πόλο με γιακά με το θυρεό του Συνδέσμου μας κεντητό, θυρεό του ΣΕΑΝ για την φόρμα παραλλαγής, χαμηλής ορατότητας, καρφίτσα πέτου και μπρελόκ για τα κλειδιά σας, με το θυρεό του Εφέδρου Αξιωματικού.
 
Σας παρακαλούμε, λοιπόν, εάν επιθυμείτε να προμηθευτείτε τα παρακάτω είδη να περάσετε από το γραφείο μας (Πλατεία Προσκόπων - Ν. Ιωνία, πίσω από το ελικόπτερο και δίπλα στο στρατόπεδο), να τα δείτε στην έκθεση και να δώσετε την παραγγελία σας, γνωρίζοντάς μας το μέγεθος σας και καταβάλλοντας το ανάλογο ποσό:
 
1) Καπέλο χρώματος μπλε σκούρο με το θυρεό του Εφέδρου Αξιωματικού κεντημένο 8€.
2) Τ-Shirt κοντομάνικο τύπου πόλο,με γιακά με το σήμα του Εφέδρου Αξιωματικού κεντημένο 18€
3) Ο θυρεός του Εφέδρου Αξιωματικού, για τη φόρμα παραλλαγής, χαμηλής ορατότητας, κεντημένο 5€
4) Καρφίτσα πέτου για το σακάκι ή το μπουφάν με το θυρεό του εφέδρου αξιωματικού 5€
5) Μπρελόκ με το θυρεό του Εφέδρου Αξιωματικού για τα κλειδιά σας 5€
 
Τιμή πακέτου, για όσους επιθυμούν, περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω είδη στην ειδική τιμή των 35€, από 41€ που στοιχίζουν κανονικά. Τα παραπάνω είδη πωλούνται και
χωριστά.
 
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι ο Σύνδεσμός μας στο πλαίσιο συλλογής της ετήσιας συνδρομής του προσέλαβε εξωτερικούς συνεργάτες που θα περνούν από τις οικίες των μελών από όπου και θα παίρνουν την συνδρομή 2016 (για όσους δεν τακτοποίησαν την ετήσια συνδρομή τους).
Το Δ.Σ. το ΣΕΑΝ Μαγνησίας
Παρακάτω σας δείχνουμε ένα δείγμα των ειδών που σας προσφέρουμε.
 
 



Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Έκτακτη Επιχειρησιακή Αξιολόγηση της 7ΗΣ Μ/Κ ΤΑΞ



Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, διεξήχθη έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση του Τμήματος Χρονικών Ετοιμοτήτων της 7ΗΣ Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού,  στο νομό Έβρου.
Κατά την αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από Ομάδα Αξιολογήσεως του ΓΕΣ, ελέγχθηκε η ετοιμότητα της Ταξιαρχίας και εφαρμόσθηκε το Σχέδιο Συναγερμού.















Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Μάχη της Κρήτης "Επιχείρηση ΕΡΜΗΣ"

Όταν η «επιχείρηση Ερμής» μετατράπηκε σε νεκροταφείο των ναζί αλεξιπτωτιστών

Το χρονικό, οι πρωτιές και οι ηρωικές στιγμές της πολυθρύλητης Μάχης της Κρήτης




«Χίτλερ να μη το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη. Ξαρμάτωτη την ήβρηκες  και λείπαν τα παιδιά της»… Αυτοί είναι οι πρώτοι στίχοι, ίσως του πιο γνωστού ριζίτικου τραγουδιού που αναφέρεται στη πολυθρύλητη Μάχη της Κρήτης.
Crete11
Ο στίχοι αυτοί κρύβουν μια προφανή αλήθεια αλλά και ένα μικρό… λάθος. Η προφανής αλήθεια είναι πως, όντως, ο Χίτλερ «πάτησε» την Κρήτη αφού μετά από έντεκα ημέρες σκληρών μαχών κατάφερε να την κατακτήσει. Το μικρό «λάθος» είναι πως ουδέποτε ο φύρερ του Γ’ Ράιχ καυχήθηκε για αυτή τη νίκη του.
Crete8
Το κόστος που κλήθηκε να πληρώσει ήταν βαρύ. Οι Κρήτες και οι σύμμαχοι «έδωσαν» στη ναζιστική Γερμανία ένα σκληρότατο μάθημα και την ανάγκασαν να αναθεωρήσει πολλά από τα στρατηγικά σχέδια που είχαν εκπονήσει.
Crete3
Η Μάχη της Κρήτης, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά αυτό οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο. Στους μικρούς αριθμούς. Κατά τ’ άλλα, όμως, έχει πάρει τη δική της θέση ανάμεσα στις σπουδαιότερες και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν νικητές και ηττημένοι.

Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης

Crete7
Από την αρχή του Β’ΠΠ, η Κρήτη, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής τόσο των συμμαχικών δυνάμεων όσο και του Χίτλερ.
Η επίθεση κατά της μεγαλονήσου, ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, όταν -σύμφωνα με τα αρχεία του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού- άρχισε η από αέρος μεταφορά ναζιστικών στρατευμάτων στο νησί.
Μετά από σφοδρό βομβαρδισμό, πολυάριθμα σμήνη μεταφορικών αεροσκαφών άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην περιοχή του Μάλεμε στα Χανιά. Ακολούθησε σκληρός αγώνας, στον οποίο συμμετείχε σύσσωμος ο Κρητικός λαός ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας με τον πενιχρό οπλισμό που διέθετε.
Crete9
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που είχε λάβει από το ναζιστικό επιτελείο την κωδική ονομασία «Ερμής», οι Γερμανοί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μικρό προγεφύρωμα στα ανατολικά του Ταυρωνίτη ποταμού και να θέσουν υπό τα πυρά τους το αεροδρόμιο Μάλεμε και το ύψωμα 107, από το οποίο ελέγχονταν η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.
Το απόγευμα της 20ης Μάη οι εισβολείς επιτέθηκαν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο αλλά οι αλεξιπτωτιστές σε αυτές τις περιοχές υπέστησαν τρομακτικές απώλειες και δεν μπόρεσαν να σημειώσουν την παραμικρή επιτυχία.
Crete10
Οι μικρές διαδοχικές νίκες που πετύχαιναν οι Κρήτες πολεμιστές και οι συμμαχικές δυνάμεις ανέβασε το ηθικό και έτσι επιχειρήθηκε ανακατάληψη των εδαφών που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί, ωστόσο, απέτυχαν.
Η αποτυχία αυτή έκρινε, ουσιαστικά, και την τύχη του νησιού καθώς η υπεροπλία των Γερμανών σε όλα τα επίπεδα άρχισε πλέον να είναι ξεκάθαρη. Τυπικά, ωστόσο, η μάχη τελείωσε την 1η Ιουνίου όταν αποχώρησαν από το νησί και οι τελευταίοι συμμαχικοί σχηματισμοί.
Crete2
Στις ημέρες που μεσολάβησαν, ωστόσο, οι Γερμανοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες καθώς οι Κρήτες υπερασπίστηκαν το νησί τους με κάθε μέσο… Ακόμα και με πέτρες, όπως θα δούμε παρακάτω.

Οι απώλειες ντόπιων, Συμμάχων και ναζί σε αριθμούς

Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές υπήρξαν πολύ σοβαρές. Ο Διοικητής του ΧΙ Γερμανικού Σώματος Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Στούντεντ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η Κρήτη υπήρξε «ο τάφος των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών».
Crete6
Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού ΓΕΣ οι απώλειες έχουν ως εξής:
-Έλληνες: Νεκροί 426 και μεγάλος αριθμός τραυματιών και αιχμαλώτων.
-Βρετανοί: Νεκροί 1.742, τραυματίες 1.737 και αιχμάλωτοι 11.835. Επίσης βυθίστηκαν 2 καταδρομικά, 6 αντιτορπιλικά και απωλέσθηκαν πάνω από 2.000 αξιωματικοί και ναύτες.
-Γερμανοί: Νεκροί 1.990, αγνοούμενοι 1.995 και σοβαρός αριθμός τραυματιών. Συνολικά (νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι) οι απώλειες του επίλεκτου σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών ξεπέρασαν τους 8.000 άνδρες. Οι απώλειες σε αεροσκάφη ανήλθαν σε 220 τελείως κατεστραμμένα και περίπου 150 με σοβαρές ζημιές.
Crete15
Είναι ενδεικτικό πως ο Φράιχερ φον ντερ Χάιντε, διοικητής του πρώτου τάγματος αλεξιπτωτιστών που πάτησαν το πόδι τους στο νησί, γράφει στα απομνημονεύματά του: «Η μάχη της Κρήτης αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι ήταν η αρχή προς το άνοιγμα μιας μεγάλης τραγωδίας που έφτασε στο αποκορύφωμά της στο Ελ Αλαμέιν και στο Στάλινγκραντ. Για πρώτη φορά εκεί, στην Κρήτη, στάθηκε απέναντί μας ένας γενναίος και ανελέητος αντίπαλος σ’ ένα πεδίο μάχης που τον ευνοούσε»

Οι στρατιωτικές «πρωτιές» της μάχης

Crete5
Πέρα όλων των άλλων που μπορούν να ειπωθούν, η μάχη της Κρήτης ξεχωρίζει για κάποιες παγκόσμιες πρωτιές. Συγκεκριμένα, τότε παρατηρείται για πρώτη φορά:
1) Εισβολή με τη χρήση σχεδόν αποκλειστικά αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Η επικράτηση των ναζί αλεξιπτωτιστών έδωσε μια πύρρειο νίκη. Ήταν τέτοιο το μέγεθος των απωλειών που οδήγησε τους Γερμανούς (κάποιοι λένε προσωπικά τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ) στην απόφαση να μην ξαναχρησιμοποιήσουν αλεξιπτωτιστές για ενέργεια αντίστοιχης κλίμακας. Στον αντίποδα, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να οργανώσουν δικές τους δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, τις οποίες και χρησιμοποίησαν με σχετική επιτυχία τα επόμενα χρόνια.
Crete4
2) Σχεδόν πλήρης γνώση των σχεδίων εισβολής από τους αμυνόμενους μέσω των υποκλοπών των γερμανικών ασύρματων επικοινωνιών. Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ σημείωνε στα απομνημονεύματά του: «Σε κανένα άλλο σημείο του πολέμου δεν ήταν οι υπηρεσίες μας τόσο πλήρως και με ακρίβεια πληροφορημένες».
Crete12
3) Η τεράστιας έκτασης συμμετοχή απλών πολιτών (τουλάχιστον στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Οι Γερμανοί ήταν σίγουροι για την γρήγορη επιτυχία τους. Η συμμετοχή, ωστόσο, χιλιάδων αμάχων στις επιχειρήσεις ήταν ένας παράγοντας που δεν είχαν υπολογίσει οι σχεδιαστές της επιχείρησης «Ερμής». Πίστευαν ότι οι Κρητικοί, γνωστοί για τα αντιμοναρχικά τους αισθήματα, θα υποδέχονταν τους Γερμανούς ως ελευθερωτές. Αλλά έπεσαν τραγικά έξω στο δεύτερο σκέλος της εκτίμησής τους αυτής.

Η θρυλική αντίσταση των Κρητών και ο συγκλονιστικός πίνακας του Π. Βλαχάκη

Crete1
Οι Κρητικοί είχαν αφοπλιστεί, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ελλάδα, από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά που ζήτησε πίσω τα όπλα που είχαν απαλλοτριώσει από ένα στρατώνα οι αντάρτες όταν λίγο καιρό νωρίτερα είχε ξεσπάσει στο νησί μια εξέγερση. Ο Μεταξάς ζήτησε και εκείνα τα όπλα αλλά και τα παλαιότερα που είχαν παραδοσιακά οι Κρητικοί στα σπίτια τους, δήθεν για να εξοπλίσει μονάδες που έφευγαν για το μέτωπο της Αλβανίας, φοβούμενος, όμως, στην πραγματικότητα, μια νέα εξέγερση.
Οι Κρητικοί αισθάνθηκαν χρέος να τα παραδώσουν. Γι’ αυτό άλλωστε οι πρώτοι στίχοι του ριζίτικου κάνουν λόγο για «ξαρμάτωτη Κρήτη»!
Crete16
Πολλές μαρτυρίες -που πλέον στις ημέρες μας αγγίζουν τα όρια του θρύλου- θέλουν τους Κρήτες μαχητές που δεν ήταν οπλισμένοι να ρίχνονται στη μάχη με μαχαίρια ακόμα και με πέτρες.
Δεν είναι οι λίγοι αυτοί που λένε πως πολλοί Γερμανοί αλεξιπτωτιστές σφάχτηκαν με το που έπεφταν στο έδαφος. Άλλοι πάλι λένε πως γυναίκες και άντρες είχαν πάρει τσουγκράνες και τους κάρφωναν ενώ ήταν ακόμα στον αέρα, ή μπλεγμένοι σε δέντρα και τους αποτελείωναν όταν ακουμπούσαν την κρητική γη! Επιβεβαιωμένα, από ιστορικούς υπάρχει η περίπτωση μιας γυναίκας στα Χανιά η οποία σκότωσε έναν ναζί αλεξιπτωτιστή με δρεπάνι καθώς εκείνος πέφτοντας από τον ουρανό μπλέχτηκε σε ένα δέντρο. Πριν προλάβει να κόψει τα σχοινιά για να απελευθερωθεί ήταν ήδη νεκρός…
Κάποιοι λίγοι σκότωναν Γερμανούς ακόμα και πέτρες. Αυτόπτης μάρτυρας σε μια τέτοια ιστορία ο ζωγράφος Πέτρος Βλαχάκης, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του στον καμβά δημιουργώντας έναν συγκλονιστικό πίνακα.
Crete14
Παρών και ο ίδιος στην αιματηρή μάχη του Γαλατά, ο Πέτρος Βλαχάκης είχε πει σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγα χρόνια πριν πεθάνει: «Ο Γερμανός είχε δεχθεί μια σφαίρα από το δίκαννο του συγχωριανού μου, Μανώλη Θεοδωράκη. Ο αλεξιπτωτιστής απάντησε τραυματίζοντας θανάσιμα τον Θεοδωράκη. Τότε, ένας γείτονάς του πετάχτηκε κρατώντας μια μεγάλη πέτρα στα χέρια του και τον χτύπησε με όση δύναμη είχε. Το κράνος δεν μπόρεσε να τον σώσει. Σίδερα και κεφάλι έγιναν ένα… Τέτοιο μένος είχε. Έμοιαζε αυτή η εικόνα σα να κατέβηκαν οι πρόγονοι αντάρτες και καπεταναίοι από τα κάδρα και ανακατεύτηκαν με τους υπόλοιπους. Και δεν καταλάβαινες ποιοι ήταν οι γονείς και ποιοι τα κοπέλια»!
Crete17
Το πρωτοσέλιδο της «Βραδυνής» για τη μάχη. Η εφημερίδα είναι εμφανώς λογοκριμένη από τους ναζί εξού και η αναφορά «στις θηριωδίες κατά Γερμανών από αγγλικά κτήνη»
Όταν η Κρήτη καταλήφθηκε από τους Γερμανούς η «απάντηση» στην αντίσταση ήταν ανελέητη. Πρώτος στόχος ήταν οι βρακοφόροι τους οποίους οι ναζί θεωρούσαν κάποιο… επίλεκτο σώμα!
Εκτός από τους βρακοφόρους, ωστόσο, οι Γερμανοί έβαλαν στο στόχαστρό τους και τις γυναίκες οι οποίες επίσης είχαν έντονη αντιστασιακή δράση. Όσες συλλαμβάνονταν υποβάλλονταν σε έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν στους ώμους τους μώλωπες από κοντάκι όπλου κάτι που έδειχνε αν συμμετείχαν στις μάχες ή όχι. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες των ημερών της γερμανικής εισβολής, άλλωστε, καταγράφονται και 15 γυναίκες.
Crete18
Την πρώτη εβδομάδα της ναζιστικής κατοχής (1-6 Ιουνίου 1941) είχαν εκτελεστεί συνολικά 200 άτομα, ενώ μέχρι την 1η Αυγούστου τουλάχιστον άλλοι τόσοι. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή της οργής που διοχέτευσαν στον κρητικό λαό οι κατακτητές ως απάντηση των απωλειών που είχαν στη Μάχη της Κρήτης.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2245059/otan-i-epichirisi-ermis-metatrapike-se-nekrotafio-ton-nazi-alexiptotiston

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τελετή λήξης άσκησης "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2016"

Τελετή λήξης Πανελλήνιας Άσκησης Εφέδρων «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2016» 
Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά
Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού για να θυμίζει το Μοναστήρι εκεί στην Πατρίδα, αλλά και σύμβολο της οργανωμένης γενοκτονίας περισσοτέρων από 350.000 Ελλήνων του Πόντου από έναν βάρβαρο λαό με επικεφαλής τον Κεμάλ, τον "πατέρα" των Τούρκων, έσφαξαν και ξερίζωσαν έναν ολόκληρο λαό, χιλιάδες οι νεκροί, μέσα σ'αυτούς και πάρα πολλοί αντάρτες που αντιστάθηκαν και έπεσαν ηρωικά...
Για τα αδέρφια που έφυγαν, αλλά και αυτά που έμειναν να περιμένουν πίσω, 
Πυρρίχιος χορός.
Στην Λύρα ο Κώστας Τυρεκίδης, και στο νταούλι ο Νίκος Καλογερίδης.


Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ - ΙΣΤΙΜΠΕΗ 1941 - Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ

Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Σάββατο 14 Μαΐου 2016, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη στις εκδηλώσεις υπό τον τίτλο ΡΟΥΠΕΛ 1941 – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται στο Ιστίμπεη και στο Ρούπελ, το διήμερο 14-15 Μαΐου, από το Δήμο Σιντικής, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε σήμερα στο Ιστίμπεη αναπαράσταση της Μάχης των Οχυρών αλλά και της απόδοσης τιμών από τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής στους Έλληνες μαχητές για την ανδρεία και τον ηρωισμό που επέδειξαν.
Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωσή του ανέφερε: Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής, τιμής και ανάμνησης. Τιμάμε τα ιστορικά γεγονότα που δείχνουν την ανδρεία των Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτά τα οχυρά. Συγχρόνως είναι και μια ευκαιρία για την ανάδειξη του πλούτου αυτού του τόπου. Κάνουμε κάθε προσπάθεια μαζί με τον Δήμαρχο, την Αυτοδιοίκηση και τα Επιτελεία, ώστε η περιοχή να αναδειχθεί και τουριστικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναδειχθεί αλλά και να παραμείνει ο φυσικός της πλούτος. Οι δυνατότητες που μας δίνει η Ιστορία αλλά και ο χώρος ο ίδιος, θα πρέπει να γίνουν στοιχεία ανάπτυξης της περιοχής. Έχουμε υποβάλει τις πρώτες προτάσεις μας, ώστε να υπάρχουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Επίσης βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ομοσπονδίες βετεράνων σε όλο τον κόσμο για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και τη διεθνή προβολή της περιοχής. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει περισσότερο, η νέα γενιά να μάθει την Ιστορία του τόπου αλλά και να δει το χώρο και να τον απολαύσει.



Η ιστορική μνήμη και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής αναβίωσαν σήμερα το μεσημέρι στον χώρο των οχυρών Ρούπελ, στη διάρκεια μιας ξεχωριστής επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δήμος Σιντικής και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στην κατάφυτη πλαγιά του Ρούπελ και κάτω από τη σκιά του μαρμάρινου μνημείου των ηρωικών πεσόντων στρατιωτών, εκατοντάδες κόσμου, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την αναβίωση της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ και την παράδοσή τους στου Γερμανούς κατακτητές, αφού προηγουμένως είχαν γραφτεί εκεί λαμπρές σελίδες της ελληνική ιστορίας.
Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής, στα βόρεια της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, διοργάνωσε το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη. Ακριβώς 75 χρόνια από τη θρυλική μάχη των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», οι μνήμες ζωντάνεψαν στα δαιδαλώδη οχυρά του Μπέλες και του Αγκίστρου, εκεί όπου οι λιγοστοί υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.
Παρουσία της υφυπουργού Μακεδονίας–Θράκης Μαρίας Κόλλια–Τσαρουχά, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγου Βασίλη Τελλίδη, ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και εκατοντάδων επισκεπτών που κατέκλυσαν το ύψωμα των οχυρών, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή της Μάχης των Οχυρών, υπογραμμίζοντας ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή αναβιώνουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και στηρίζουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων, για να συμπληρώσει ότι πριν από 75 χρόνια η Ελλάδα είπε δύο ηχηρά «όχι» σε όσους θέλησαν να της στερήσουν την ελευθερία της.
Η υφυπουργός Μακεδονίας– Θράκης κηρύσσοντας την έναρξη της δεύτερης μέρας των επετειακών εκδηλώσεων υπογράμμισε ότι εκδηλώσεις όπως αυτές συμπεριλαμβάνονται στη γενική πανεθνική προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας και της πλούσιας ιστορίας της, σημειώνοντας ακόμα ότι η αναβίωση μεγάλων και σημαντικών ιστορικών γεγονότων φανερώνουν τον ηρωισμό των Ελλήνων και της ελληνικής ψυχής που δεν δειλιάζει και αντιστέκεται μπροστά σε κάθε κίνδυνο.
Συνολικά 30 αναβιωτές φορώντας αυθεντικές στολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πλήρη εξάρτυση παρουσίασαν δραματοποιημένη την εικόνα των τελευταίων ωρών της Μάχης των Οχυρών και της συγκινητικής παράδοσής τους από τους Έλληνες στους Γερμανούς κατακτητές μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα και τη συνθηκολόγηση που είχε επιτευχθεί.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν έστω και νοερά μέσα από τις περιγραφές, τα ηχητικά ντοκουμέντα και τις δραματοποιημένες εικόνες στη μάχη των οχυρών. Να παρακολουθήσουν από κοντά τον ηρωικό συνταγματάρχη και διοικητή των οχυρών Γεώργιο Δουράτσο να δηλώνει στους Γερμανούς όταν ζήτησαν την παράδοσή τους ότι «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» και λίγο αργότερα να ζήσουν τη συγκινητική στιγμή της οριστικής παράδοσης των οχυρών όταν πια δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση στα καλέσματα του ηρωικού συνταγματάρχη να συνεχίσουν να τα υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, γνωρίζοντας τη βέβαιη υπεροχή των αντιπάλων τους.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου των εκδηλώσεων στα οχυρά του Ιστίμπεη και του Ρούπελ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας, μοντελισμού, αυθεντικών πολεμικών αντικειμένων, στολών και εξαρτημάτων και να επισκεφτούν υπόγειες στοές. Επίσης, περίπτερα που είχαν στηθεί από τον Δήμο Σιντικής ενημέρωναν του επισκέπτες από την ιστορία της περιοχής, τις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατά της.
Πηγή: cnn.gr