Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία της Μυκάλης στη Σάμο-Επίσκεψη σε Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο



Παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο ΑποστολάκηΠΝ, πραγματοποιήθηκαν στη Σάμο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της 191ης επετείου της ναυμαχίας της Μυκάλης.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν να αποκτήσουν και να διαφυλάξουν την εθνική τους κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα.


Το μήνυμα της 6ης Αυγούστου είναι το μήνυμα της Ένωσης των Σαμίων και η απελευθέρωση της Σάμου. Η ναυμαχία της Μυκάλης είναι η δεύτερη ναυμαχία μετά τους Περσικούς Πολέμους. Αυτές τις ημέρες στην περιοχή δίνουμε μία τρίτη «ναυμαχία». Είναι μεγάλη η πίεση που δέχονται τα νησιά μας από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν πρόκειται για πολεμική επίθεση πρόκειται όμως για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε πλέον πρόσφυγες που είναι θύματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην περιοχή της Συρίας, έχουμε ολόκληρες οικογένειες οι οποίες αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Όμως η παρουσία τους στα νησιά δυσκολεύει πάρα πολύ τα πράγματα και ιδιαίτερα τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση κάνει ότι περισσότερο μπορεί. Όπως έχετε δει, έχουν μειωθεί οι μέρες παραμονής στα νησιά, παραμένουν δυο μέρες, δηλαδή όσο χρειάζεται προκειμένου να καταγραφούν οι πρόσφυγες και να πάρουν χαρτιά για να μπορέσουν να φύγουν και να συνεχίσουν την πορεία τους. Δεν είναι στόχος τους η Ελλάδα.


Όμως υπάρχουν προβλήματα τα οποία δημιουργούνται ιδιαίτερα σε μικρότερα νησιά αλλά και σε βραχονησίδες. Σε λίγο με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ θα επισκεφθούμε το Φαρμακονήσι, θα περάσουμε από το Αγαθονήσι και την Καλόλιμνο προκειμένου να διαπιστώσουμε αυτό το νέο φαινόμενο που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, όπου βλέπουμε διακινητές να τους αποβιβάζουν σε στρατιωτικές περιοχές. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Πιστεύω ότι θα βρεθεί σύντομα μία λύση. Θέλω όμως δημόσια να ευχαριστήσω, εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού, τα στελέχη, - πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι  δική τους δουλειά και αποστολή - ,τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και τις Δικαστικές Αρχές, για τον τεράστιο αγώνα τον οποίο κάνουν εδώ στα νησιά. Πιστεύω ότι θα βρεθεί σύντομα λύση».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχίσει τα έργα υποδομής;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε με τη νέα ΜΟΜΑ το έργο στην Ικαρία, το έργο αυτό μάλιστα εκτιμάται ότι θα τελειώσει σε ένα χρόνο. Ελπίζω να τελειώσει πολύ πιο σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες. Ήδη έχουμε φτάσει στο σημείο ολοκλήρωσης του συνόλου του δρόμου. Περιμένουμε μια έγκριση για ένα τεχνικό έργο που είναι η τοποθέτηση μιας γέφυρας που θα ενώσει το Καρκινάγρι με τον Άγιο Κήρυκο. Μια απόσταση που τώρα με αυτοκίνητο χρειάζεται 2,5 με 3,5 ώρες για να τη διανύσει και να πάει κάποιος στο νοσοκομείο στο Καρκινάγρι, θα το κάνει σε 25 με 30 λεπτά. Είναι μεγάλο έργο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ακόμα μια φορά ότι μπορούν, εκτός από την ασφάλεια που δίνουν σε καιρό πολέμου, σε καιρό ειρήνης να προσφέρουν εκεί που δε μπορούν να προσφέρουν οι ιδιώτες. Θα προχωρήσουμε λοιπόν και στα υπόλοιπα νησιά και βεβαίως η Σάμος δεν εξαιρείται. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, η προτεραιότητα είναι σε εκείνα τα νησιά που δεν υπάρχουν εργολάβοι και δεν μπορεί να γίνουν δημόσια έργα. Το πρώτο έργο, αυτό το οποίο ξεκίνησε στην Ικαρία, αποδεικνύει ότι δεν ξέχασαν ούτε το Μηχανικό, ούτε η ΜΟΜΑ την παλιά καλή δουλειά που έκαναν, όταν έφτιαξαν δρόμους και έργα σε όλη την Ελλάδα.

Θα είμαστε παρόντες. Συγχαίρω τα στελέχη μας για όλη αυτή την προσπάθεια.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, επισκέφθηκε την Καλόλιμνο, το Φαρμακονήσι και έκανε υπέρπτηση σε βραχονησίδες προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες. Στο Φαρμακονήσι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και συνομίλησε με πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου