Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «EUFOR RCA»






Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρέστη στην επίσημη τελετή ολοκλήρωσης της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA), η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα.


Στο πλαίσιο της τελετής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, απένειμε Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής στον Γάλλο Διοικητή της επιχείρησης Υποστράτηγο Philippe Ponties και Τιμητικό Δίπλωμα στο αλλοδαπό προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΕΕΕ, ενώ αντίστοιχα ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Πτέραρχος Patrick de Rousiers απένειμε Τιμητικό Δίπλωμα στους Έλληνες που υπηρετούν στο ΕΣΕΕΕ, για τη συνεισφορά και συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης.


Η Επιχείρηση EUFOR RCA συστάθηκε, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 Φεβρουαρίου 2014, σε συνέχεια του ψηφίσματος 2134/2014 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στις 1 Απριλίου 2014 τα πρώτα στρατεύματα αφίχθησαν στο Bangui.


Μετά από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής της EUFOR RCA στην αφρικανική χώρα, η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας δεν θυμίζει σε τίποτα τις βίαιες ταραχές, τον τρόμο που σκόρπιζαν οι ένοπλες ομάδες των Ex-Selekas (Μουσουλμάνων) και των AntiBalakas (Χριστιανών), την πείνα, τη δυστυχία και την ανεπάρκεια σε βασικά αγαθά, με τη χώρα, κατά δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Moon, να βρίσκεται στα πρόθυρα γενοκτονίας.


Οι Διεθνείς και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναγνώρισαν την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Δύναμης στο Bangui, ως σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας. Η παρουσία των στρατευμάτων της EUFOR RCA επέτρεψε τη σταδιακή βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, αφού η συνεργασία της ΕUFOR RCA με τους ανθρωπιστικούς φορείς, το σύνολο των οποίων έφθασε τους 105 στην πρωτεύουσα, ήταν εξαιρετική και αδιάλειπτη σε όλα τα επίπεδα.


Επιπρόσθετα η σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο Bangui, επέτρεψε στις υπόλοιπες Διεθνείς Δυνάμεις, της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA και της Γαλλικής Δύναμης SANGARIS, να επιχειρήσουν απερίσπαστα σε όλη την έκταση της χώρας, εκτός της πρωτεύουσας, έχοντας τα «νώτα» τους καλυμμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου