Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Παρασημοφόρηση των Διοικητών της EUFOR RCA

Ο Διοικητής της επιχείρησης EUFOR RCA, Γάλλος Υποστράτηγος Philippe Pontiès και ο Διοικητής των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων στο Bangui, Γάλλος Ταξίαρχος Jean-Marc Bacquet, παρασημοφορήθηκαν την Πέμπτη 12 Μαρτίου, με το «Central African recognition medal», για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
  
Η απονομή έλαβε χώρα, στη έδρα της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπίας στο Bangui, παρουσία της Πρόεδρου και των πολιτικών αρχών της χώρας, ευρωπαίων διπλωματών και αντιπροσώπων των διεθνών και εθνικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η Πρόεδρος, Catherine Samba-Panza, κατά την διάρκεια της τελετής απότεινε  φόρο τιμής, στο νεκρό της EUFOR RCA, Δεκανέα Moana και ευχαρίστησε τους δύο ανώτατους αξιωματικούς αλλά και των προηγούμενο Διοικητή των δυνάμεων, Ταξίαρχο Thierry Lion, για το εξαίρετο έργο που επιτέλεσαν οι ευρωπαίοι στρατιώτες, αφού στις πιο ταραγμένες συνοικίες της πρωτεύουσας, όπου οι σχέσεις των κοινοτήτων ήταν τεταμένες, κέρδισαν την εκτίμηση του τοπικού πληθυσμού μέσω της αμεροληψίας και  ασφάλειας που ενέπνευσαν, τη διαλλακτική τους στάση και το διάλογο με τις επιμέρους κοινότητες.
            Στην ομιλία του, ο Διοικητής του Στρατηγείου της Λάρισας, Στρατηγός Pontiès, ευχαρίστησε τόσο την Πρόεδρο της ΚΑΔ, για την πλήρη στήριξη που παρείχαν στην Ευρωπαϊκή Δύναμη οι αρχές της χώρας και ο τοπικός πληθυσμός, όσο και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην ΚΑΔ για την αδιάλειπτη υποστήριξη του καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.
            Το βράδυ της ίδιας μέρας και σε περιβάλλον ιδιαίτερης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε στη βάση της EUFOR RCA αποχαιρετιστήρια τελετή, για  το Γαλλικό απόσπασμα, αλλά και τα μικρότερα Ολλανδικά και Ουγγρικά αποσπάσματα τα οποία επαναπατρίζονται.

 
            Το Γαλλικό Τμήμα, αποτελούμενο από τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Στρατοχωροφυλακής, ήταν το μεγαλύτερο αναλογικά τμήμα της EUFOR RCA. Η ολοκλήρωση της αποστολής για τους «Μαύρους Πελαργούς» του συντάγματος «Régiment de Marche du Tchad», χαρακτηρίστηκε από σειρά επιτευγμάτων αναφορικά με την βελτίωση της ασφάλειας της 3ης και 5ης περιοχής του Bangui. Με την εγκαθίδρυση συνεχής παρουσίας στα όρια των ευαίσθητων αυτών περιοχών, εξασφαλίσθηκε η ανεμπόδιστη μετακίνηση και το εμπόριο, μέσα από το διάλογο αλλά και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν προκειμένου να ενισχυθεί η δια-κοινοτική συμφιλίωση και η επιστροφή των εκτοπισθέντων.
 
            Το Πολυεθνικό Τάγμα της ΕUFOR RCA, αποτελούμενο από τους «Μαύρους Πελαργούς», μαζί με τις Γεωργιανές Δυνάμεις, πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη (Integrated Police Unit), αλλά και με τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.
            Στο πλαίσιο της IPU επιχείρησε και η Γαλλική «Gendarmerie», συνεπικουρούμενη από Πολωνικά, Ισπανικά και Λιθουανικά τμήματα Στρατοχωροφυλακής. Η αποτελεσματική συμμετοχή τους στο σύνολο των επιχειρήσεων, είχε ως αταλάντευτο, πρωταρχικό στόχο τη διαφύλαξη της ασφαλείας και της ελεύθερης μετακίνησης, ενώ η παρουσία τους ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής από τους κατοίκους του Bangui, γεγονός που αναγνωρίσθηκε και από τον τοπικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου