Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Το αμερικανικό «πακέτο» όπλων για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ

 
 
Με προγράμματα ύψους 2,72 δισ.$ επιχειρεί η κυβέρνηση να «εξαγοράσει» την αμερικανική υποστήριξη σε θέματα που έχουν και να κάνουν και με τις σχέσεις της χώρας με την ευρωζώνη.
Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να συζητήσει ο υπυοργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος στις ΗΠΑ στις 21 Μαΐου κατόπιν πρόκλησης του Αμερικανού ομολόγου του Άστον Κάρτερ «αναθερμαίνοντας» έτσι και το σκηνικό της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Η επίσκεψη του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ αποτελεί και την πρώτη δια ζώσης  επαφή υπουργού της νέας κυβέρνησης με την αντίστοιχη αμερικανική και αυτό καταδεικνύει την κινητικότητα που υπάρχει στο θέμα όχι μόνο της αμυντικής διπλωματίας αλλά και γενικότερα.
Η ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Έλληνας υπουργός στο αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να περιστραφεί σε καίρια ζητήματα εξοπλισμού των ΕΔ ζητήματα τα οποία υπάρχουν σε εκκρεμότητα αλλά είναι σημαντικά και κρίσιμα για το αξιόμαχό τους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Π. Καμμένος πρόκειται να θέσει πέντε σημαντικά θέματα που αφορούν την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία στο τραπέζι και που άπτονται του εξοπλιστικού περιβάλλοντος.
Αυτά είναι:
Ελικόπτερα Chinook. Στο συγκεκριμένο θέμα όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι βαίνει προς υλοποίηση. Ο υπουργός Εθνικής άμυνας φαίνεται αποφασισμένος να τελειώνει με την προμήθεια ενώ από πλευρά ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα σχετικό κώλυμα. Υπενθυμίζεται  ότι η αμερικανική υπηρεσία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας DSCA ανακοίνωσε στις 11 του περασμένου Δεκεμβρίου την έγκριση προμήθειας 10 CH-47D Chinook από τα από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού  με συνολικό κόστος προμήθειας τα 150 εκατ. $.
Ελικόπτερα UH-60L/Μ: Σε καλό δρόμο βρίσκεται και το θέμα απόκτησης ελικοπτέρων εφόδου UH-60L από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού ύψους σχεδόν 500 εκατ. $. Η ΑΣ χρειάζεται τα ελικόπτερα και μάλιστα σύντομα προκειμένου να αντικατασταθούν τα πολυάριθμα και εποχής Βιετνάμ UH-1H τα οποία έχουν ξεπεράσει το αποδεκτό όριο επιχειρησιακής τους εκμετάλλευσης. Η αμερικανική προσφορά αφορά 30 ελικόπτερα και η έγκριση της προμήθειάς τους από την αμερικανική DSCA επίκειται.
Άρματα μάχης Μ!Α1 Abrams: Η υπόθεση της προμήθειας 90 αρμάτων μάχης (δύο επιλαρχίες) Μ1Α1 από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού με κόστος 270 εκατ. $ βρίσκεται στις εκκρεμότητες της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον.
Παρά το γεγονός ότι ο ΕΣ αρχικά ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση 400 αρμάτων  τελικά ο αριθμός που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτός των 100 αρμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ επιθυμεί να «σπρώξει» προς επίλυση το θέμα θέτοντάς το στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του.
 Ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο της προμήθειας 110 Leopard 2A4 αοο τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού (καθώς οι Γερμανοί δήλωσαν αδυναμία εξαιτίας της ρωσικής…  απειλής) η προμήθεια των Abrams καθίστανται περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Ο βασικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι η απόσυρση των M 48MOLF από τα νησιά και η αντικατάστασή τους με τα Leopard 1A5 ούτος ώστε η ηπειρωτική Ελλάδα να μείνει μόνο με σωλήνες των 120 χλστ. καθώς τα Μ1Α1 αναμένεται να αναπτυχθούν στο Λιτόχωρο σε πρώτη φάση. Σε δεύτερο χρόνο με την προμήθεια επιπρόσθετων Μ1Α1 θα γίνει δυνατή η μετακίνηση όλων των Leopard 1A5 στα νησιά.
Αναβάθμιση F-16: Συνιστά την μεγαλύτερη εκκρεμότητα από πλευράς ΠΑ ενώ το κόστος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει μέχρι τα 1,8 δισ.$. Μετά τη λύση του θέματος της αναβάθμισης των 19 ή 17 Mirage 2000EGM/BGM το οποίο φαίνεται να βρίσκει το δρόμο του η αναβάθμιση των F-16 με ραντάρ AESA έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα από πλευράς ΠΑ και είναι και αυτό ένα από κύρια ζητήματα που θα τεθούν από τον Π. Καμμένο στις συναντήσεις που θα έχει στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των R-3A του ΠΝ το θέμα έχει δρομολογηθεί και σύντομα το πρώτο αεροσκάφος θα βρίσκεται στη διάθεση της 353ΜΝΑΣ. Γενικότερα οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που θα έχει ο Έλληνας ΥΕΘΑ θεωρούνται κρίσιμες και καθοριστικές για το εξοπλιστικό μέλλον των ΕΔ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου