Τρίτη 29 Ιουλίου 2014


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (Ν.1301/82)
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΪΔΙΝΙΟΥ, Τ.Κ.38446, Ν. ΙΩΝΙΑ ΒΟΛΟΥ
-------------------
40/ΗΜΕΡΟ  ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΥΛΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΣΕΑΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ας είμαστε όλοι εκεί!

ΣΑΒΒΑΤΟ  9  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Σαν ελάχιστο δείγμα τιμής και αγάπης, ας είμαστε όλοι μαζί
το πρωί του Σαββάτου 9 Αυγούστου 2014 στον Μητροπολιτικό
 Ναό Αγίου Νικολάου όπου σε στιγμές περισυλλογής θα
τιμήσουμε την μνήμη του δικού μας… Προέδρου Μανώλη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑΝ Μαγνησίας

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Προϋποθέσεις Εγγραφής στον Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (Ν.1301/82)
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΪΔΙΝΙΟΥ, Τ.Κ.38446, Ν. ΙΩΝΙΑ ΒΟΛΟΥ
-------------------

 
Προϋποθέσεις Εγγραφής
Για να εγγραφεί κάποιος μέλος του ΣΕΑΝ Μαγνησίας θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
§        Να είναι  Έφεδρος σε εφεδρεία Αξιωματικός, δηλαδή να έχει υπηρετήσει τη θητεία του ως Έφεδρος Αξιωματικός στο Στρατό ή στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία, που ελεύθερα και με τη δική του προαίρεση επιθυμεί να γίνει μέλος μετά την απόλυσή του από τις τάξεις των Ε.Δ. και την εγγραφή του στα στελέχη της εφεδρείας.
§      Να κατοικεί στον Νομό Μαγνησίας.
Τι χρειάζεται:
§  Επίδειξη  της Αστ. Ταυτότητας
§  Αίτηση και μία φωτογραφία
§  Εγγραφή 10 € – Ετήσια συνδρομή  10 €
Για έκδοση ταυτότητας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 
§  Αίτηση
§  Πιστοποιητικό Τύπου Α΄ (τελευταίου τριμήνου),από το Κ.Ε.Π. ή τη    Στρατολογία.
§  Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες (έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, διαστάσεων 3Χ3εκ.) σε λευκό φόντο, με πολιτική περιβολή.
§  Απαραιτήτως να γνωρίζετε την ομάδα αίματος
§  Πέντε ευρώ (5€).
* Η αίτηση εγγραφής συμπληρώνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία της (πχ ακριβής ημερομηνία γέννησης, ακριβής δ/νση κλπ) και με μικρά γράμματα, προκειμένου να είναι διακριτός ο τονισμός των υπόψη στοιχείων.
* Για αποφυγή φθοράς της (μιας εκ των δύο) φωτογραφίας που θα επικολληθεί στην ταυτότητα παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να την τοποθετούν σε μικρό φάκελο και να την επισυνάπτουν στην σχετική αίτηση, αφού πρώτα αναγράφουν επί της οπίσθιας όψης το αντίστοιχο ονοματεπώνυμο με μολύβι.
* Αιτήσεις εγγραφής και έκδοσης ταυτότητας υπάρχουν στα γραφεία μας και στην ιστοσελίδα μας (http://seanmagnisias.blogspot.gr).
 
 
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Παρακαλούνται τα μέλη του ΣΕΑΝ Μαγνησίας όπως προσέλθουν στο γραφείο του ΣΕΑΝ και εξοφλήσουν τη συνδρομή τους για το 2014. Η οικονομική σας τακτοποίηση είναι αναγκαία για την βιωσιμότητα του ΣΕΑΝ, αλλά και προϋπόθεση για την έναρξη ή συνέχιση της σίτισής σας στη Λ.Α.Φ. Βόλου (εάν το επιθυμείτε).  
 
Πληροφορίες: Εφ. Τχης (ΠΖ) Κων/νος Καραδήμας
                         Γεν. Γραμματέας ΣΕΑΝ Μαγνησίας
                          6980203223
                          Ε-mail :kkaradimas333@yahoo.gr
 
 

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΠΑΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΑΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

                   
Μανώλης  Παυλής
                                                      Επιστροφή… στον Δημιουργό
Φιλικός, Συναισθηματικός, Επικοινωνιακός, Υπερκινητικός, Ευρηματικός και μέσα από μία αξεπέραστη δημιουργική, έδωσε ότι καλύτερο θα μπορούσε να δώσει ένας Πρόεδρος στον σύνδεσμό μας. Με πολυποίκιλες κοινωνικές-  ανθρωπιστικές - περιβαλλοντικές εκδηλώσεις - παρεμβάσεις στον κοινωνικό μας περίγυρο και με ενεργοποίηση όλων των μελών, έκτισε υπερβάλλοντας εαυτόν, με πολύ φροντίδα και μεγάλο περίσσευμα καρδιάς, έναν Σύνδεσμο πρότυπο που ξεχωρίζει για το πολυσχιδές έργο του, όχι μόνον στον Μαγνησιώτικο και Θεσσαλικό χώρο, αλλά και Πανελλαδικά. Μεγάλο και αξεπέραστο… το απροσδόκητο πλήγμα και έλλειμμα για την Αλεξανδρούλα  και τους συναδέλφους του Συνδέσμου. Ο φίλος Μανώλης θα αποτελεί  με το έργο του πυξίδα και οδηγό… στην μελλοντική πορεία του Συνδέσμου και θα έχει  πάντοτε… μία ξεχωριστή  θέση στην καρδιά όλων μας.

                                                                                                         Αντ. Ζι

                   


Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Σήμερα Παρασκευή 4/7/2014 στο Π.Ε.Β Βελέστίνου





Η Διοίκηση του 304ΠΕΒ έδωσε την συγκατάθεση της για να υλοποιηθεί η ενημερωτική ομιλία που διοργανώνει ο ΣΕΑΝ  Μαγνησίας.
  Με πνεύμα κοινής συνεργασίας  και των  στρατιωτικών αρχών υλοποιήθηκε  η ενημέρωση - παρουσίαση 60λεπτών  με θέμα:   "  ΑΣΦΑΛΉΣ ΟΔΗΓΗ" . Ομιλητής εκ μέρους του Συνδέσμου ο  εθελοντής  έφεδρος  κ. Ευάγγελο Κάρρος. Άριστες οι εντυπώσεις των μονίμων μελών που παρακολούθησαν  τη διάλεξη -παρουσίαση,  η οποία έκλεισε με ένα θερμό χειροκρότημα..Ο Πρόεδρος μας ευχήθηκε να έχουμε όλοι ενα αναίμακτο καλό καλοκαίρι ,όμως τηρώντας τους κανόνες οδηγικής ασφάλειας. Την εκδήλωση συνόδευαν εκ μέρους του ΣΕΑΝ ο προεδρος μας και ο Γραμματέας εφ.τχης(ΠΖ) Κ.Καραδήμας.


                                                                                για το ΔΣ
                                                                  Βασίλειος  Φώτου (ταμίας ΣΕΑΝ)
                                                                               εφ/ Λχγός

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν τα κανονικά γεύματα. Τα συµπληρώµατα διατροφής είναι προϊόντα που απευθύνονται στους σύγχρονους ανθρώπους, σε όσους ενδιαφέρονται για την υγεία, την καλή φυσική κατάσταση και τη διατροφή τους. Περιέχουν φυσικά συστατικά σε µορφή εύληπτη και εύκολα αφοµοιώσιµη από τον οργανισµό, χωρίς χηµικά πρόσθετα. Για να παρασκευαστούν χρησιµοποιούνται οι καλύτερες και πιο αγνές πρώτες ύλες, προσεκτικά επιλεγµένες από τους ειδικούς. Σκοπός των συµπληρωµάτων διατροφής είναι να προσφέρουν στον οργανισµό τα συστατικά που του λείπουν ώστε να διατηρείται σε καλή φυσική και πνευµατική κατάσταση. Στην εποχή µας όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται µε τον αθλητισµό. Αυτό, γιατί ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή δηµιουργούν προβλήµατα υγείας (καρδιόπαθειες, παχυσαρκία), και εµφάνισης. Το ωραίο σώµα έχει ιδιαίτερη σηµασία στην εποχή µας για την επιτυχία σε όλους τους τοµείς. Καλή υγεία συνοδευόµενη από ωραία εµφάνιση είναι το ζητούµενο για όλους µας. Και αυτά συνεπάγονται καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Εισιτήρια Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας:

Εισιτηρια


Είδος Εισιτηρίου Κόστος Ολόκληρου Εισιτηρίου Κόστος Μειωμένου Εισιτηρίου
Ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα1 1,40 € 0,70 €
Εισιτήριο μίας μόνο διαδρομής για Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ 1,20 €  0,60 €
Ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα μέσα2 4 € Δεν διατίθεται 
Εβδομαδιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα3 14 € Δεν διατίθεται
Εισιτήριο Λεωφορείου για Σαρωνίδα 1,60 € 0,80 €
Εισιτήριο Λεωφορείου για Αεροδρόμιο 5 € 2,50 €
Εισιτήριο Μετρό για Αεροδρόμιο -ισχύει για όλα τα μέσα- 8,00 € (2 ατόμων 14€, 3 ατόμων 20€) 4,00 €
Εισιτήριο Μετρό με επιστροφή για Αεροδρόμιο 14 € Δεν διατίθεται
Τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών 20 € Δεν διατίθεται
Εισιτήριο 7 ημερών για Αεροδρόμιο4 50 € Δεν διατίθεται
Τιμές εισιτηρίων Προαστιακού Κανονικό Εισιτήριο Μειωμένο Εισιτήριο
(Εκπτωτική Πολιτική)
Εισιτήρια σε δεσμίδες
Είδος Εισιτηρίων Κόστος Δεσμίδας
 11 ενιαία εισιτήρια για όλα τα μέσα – κανονικά 14 €
 11 ενιαία εισιτήρια για όλα τα μέσα – μειωμένα 7 €
 11 εισιτήρια μίας διαδρομής με Λεωφορείο, Τρόλεϊ ή Τραμ – κανονικά 12 €
11 εισιτήρια μίας διαδρομής με Λεωφορείο, Τρόλεϊ ή Τραμ – μειωμένα 6 €

  • 1 Το Ενιαίο Εισιτήριο ισχύει για μετακινήσεις διάρκειας έως 90′ με όλα τα Μέσα Μεταφοράς: Λεωφορεία (εκτός γραμμών EXPRESS Αεροδρομίου και γραμμής Ε22 στο τμήμα Βάρκιζα – Σαρωνίδα), Τρόλεϊ, Μετρό έως και Κορωπί, ΗΣΑΠ, Τραμ, και Προαστιακός (στο αστικό τμήμα Πειραιάς – Μαγούλα – Κορωπί). Το εισιτήριο πρέπει να επικυρώνεται κατά την επιβίβαση στο πρώτο μέσο μετακίνησης. Εάν τα 90 λεπτά παρέλθουν ενώ ο επιβάτης βρίσκεται καθ’ οδόν, υποχρεούται να το επικυρώσει για δεύτερη φορά.
  • 2  Το Ημερήσιο Εισιτήριο ισχύει για 24 ώρες από τη στιγμή της ακύρωσής του, για απεριόριστο αριθμό διαδρομών με όλα τα Μέσα Μεταφοράς Λεωφορεία (εκτός γραμμών EXPRESS Αεροδρομίου και γραμμής Ε22 στο τμήμα Βάρκιζα – Σαρωνίδα), Τρόλεϊ, Μετρό έως και Κορωπί, ΗΣΑΠ, Τραμ, και Προαστιακός (στο αστικό τμήμα Πειραιάς – Μαγούλα – Κορωπί).
  • 3 Το Εβδομαδιαίο Εισιτήριο ισχύει για επτά 24ωρα από τη στιγμή της ακύρωσής του, για απεριόριστο αριθμό διαδρομών με όλα τα Μέσα Μεταφοράς Λεωφορεία (εκτός γραμμών EXPRESS Αεροδρομίου και γραμμής Ε22 στο τμήμα Βάρκιζα – Σαρωνίδα), Τρόλεϊ, Μετρό έως και Κορωπί, ΗΣΑΠ, Τραμ, και Προαστιακός (στο αστικό τμήμα Πειραιάς – Μαγούλα – Κορωπί).
  • Το Εβδομαδιαίο Εισιτήριο για Αεροδρόμιο ισχύει για επτά 24ωρα από τη στιγμή της ακύρωσής του, για απεριόριστο αριθμό διαδρομών με όλα τα Μέσα Μεταφοράς: Λεωφορεία (συμπεριλαμβανομένων γραμμών Αεροδρομίου), Τρόλεϊ, Μετρό (και για Αεροδρόμιο), Τραμ, και Προαστιακός (και για Αεροδρόμιο αλλά μέχρι Μαγούλα).

.διευκολύνει το επιβατικό κοινό που μετακινείται από την Αθήνα με προορισμό την Αχαϊκή πρωτεύουσα και αντίστροφα,

17 ευρώ φοιτητικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τη διαδρομή Αθήνα-Πάτρα

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διπλασιάζει τις συχνότητες των δρομολογίων των λεωφορείων στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών που μετακινούνται μεταξύ Αθήνας και Πάτρας με τον Προαστιακό
Από 17 ευρώ ξεκινούν τα φοιτητικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τη διαδρομή Αθήνα-Πάτρα
                                                                          
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυξάνει τα δρομολόγια των λεωφορείων της στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα, ώστε σε συνδυασμό με τις ανταποκρίσεις του προαστιακού σιδηρόδρομου να διευκολύνει το επιβατικό κοινό που μετακινείται από την Αθήνα με προορισμό την Αχαϊκή πρωτεύουσα και αντίστροφα, με οικονομικές τιμές. Το κανονικό εισιτήριο απλής μετάβασης κοστίζει 17,00 € και 27,20€ μετ’ επιστροφής.
Για τους φοιτητές των ΑΕΙ/ ΤΕΙ οι οποίοι ταξιδεύουν από τον τόπο διαμονής τους προς τον τόπο σπουδών τους (Πάτρα ή Αθήνα), παρέχεται ειδική εκπτωτική τιμή 17,00 ευρώ στα εισιτήρια μετ΄ επιστροφής.

Η παραπάνω ειδική τιμή θα διατίθεται από τα σημεία πώλησης Αθήνας & Πάτρας καθώς επίσης από τα εκδοτήρια των σταθμών του προαστιακού στο τμήμα μεταξύ Πειραιά – Μαγούλας και Πειραιά – Δουκ. Πλακεντίας.
Για τη χορήγηση της ειδικής εκπτωτικής τιμής απαιτείται η επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας, εφόσον ως έδρα σχολής αναγράφεται η Πάτρα ή η Αθήνα.
Γενικότερα για όσους δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία αλλά κατέχουν τη φοιτητική ιδιότητα, το εισιτήριο απλής μετάβασης κοστίζει 12,75€ και 20,40€ μετ’ επιστροφής.
Με αυτόν τον τρόπο οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινηθούν με τον προαστιακό σιδηρόδρομο από την Αθήνα στο Κιάτο σε μία ώρα και είκοσι λεπτά και με μια απλή μετεπιβίβαση στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να φθάσουν στην Πάτρα, γρήγορα και με οικονομικό  αντίτιμο.
Τα δρομολόγια του Προαστιακού στη γραμμή Αεροδρόμιο–Κιάτο, τα οποία έχουν άμεση ανταπόκριση με τα λεωφορεία, εκτελούνται ανά μία ώρα, με πρώτη αναχώρηση  στις 05:44 το πρωί και τελευταία στις 18:44 το βράδυ.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr
                                                    

The IPICS academic summer school is a two weeks course for postgraduate students

lesvos

IPICS2014 – Intensive Programme on Information & Communication Security



Welcome to IPICS 2014!
The IPICS academic summer school is a two weeks course for postgraduate students in their final year, PhD students and IT professionals interested in a comprehensive overview and broad coverage of recent developments in “Information and Communication Security”. In 2014 the IPICS will be hosted by the Department of Information and Communication Sytems EngineeringUniversity of the Aegean in conjunction with the Department of Cultural Technology and CommunicationUniversity of the Aegean at Lesvos island.
Important Dates:
Applications: Deadline 31/05/2014
Summer School: From 07/07/2014 to 18/07/2014
Official event web pagehttps://ipics2014.pns.aegean.gr/

,ελπίζοντας στα αθλητικά σας αισθήματα για την αποκατάσταση της αδικίας όσον αφορά το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

 

 





  

 Αξιότιμοι κ.κ Υπουργέ κ Υφυπουργοί,
με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας,στέλνω και σε εσάς το μήνυμα που είχα στείλει και στους προκατόχους σας,ελπίζοντας στα αθλητικά σας αισθήματα για την αποκατάσταση της αδικίας όσον αφορά το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με τα νέα ωρολόγια προγράμματα αφαιρούνται 3 ώρες από τη Φυσική Αγωγή στο Γυμνάσιο και το Λύκειο με συνέπεια τα ελληνόπουλα να γυμνάζονται στο Γυμνάσιο 6 ώρες την εβδομάδα (2 σε κάθε τάξη) και στο Λύκειο 4 ώρες την εβδομάδα (2 στην Α' κ από 1 στην Β' και τη Γ') σε σύνολο 105 ωρών διδακτικού προγράμματος την εβδομάδα !!!
Φαντάζομαι διαπιστώνετε και εσείς την πλήρη απαξίωση του μαθήματος με πολλαπλές συνέπειες στους μαθητές μας...
Ελπίζοντας στην αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας εις βάρος των παιδιών μας

Δημ. Θεολ.
καθηγητής Φ.Α


ΥΓ 
Πολλοί συνάδελφοι και μέλη του ΣΕΑΝ Μαγνησίας ,μόνιμοι γυμναστές και εποχιακοί σε Λύκεια ,Γυμνάσια Νηπιαγωγεία  και Δημοτικά σχολεία  προβληματίζονται για το εργασιακό τους μέλλον . Συμμεριζόμαστε αυτή τους την ανησυχία και επανα-δημοσιεύουμε   την εν λόγο επιστολή προς τον κ. Υπουργό. 

Το νέο σχέδιο λειτουργίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας-Δυνατότητα λειτουργίας Μεταπτυχιακών



ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας κατέθεσε , προς ψήφιση, στη Βουλή Σχέδιο Νόμου (Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου) στο οποίο περιλαμβάνεται η λειτουργία  της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Ειδικότερα, το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου , ορίζει τα εξής:
1. Η Πυροσβεστική Ακαδημία αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και η εποπτεία σε αυτήν ασκείται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διά του Επιτελείου του Πυροσβεστικού Σώματος και από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Η Πυροσβεστική Ακαδημία διέπεται από το π.δ. 174/1983 (Α΄ 68), όπως ισχύει, από τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3511/2006 (Α’ 258) και από τις διατάξεις του παρόντος.
3. Η παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3511/2006 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Η Πυροσβεστική Ακαδημία περιλαμβάνει τις ακόλουθες Σχολές:
     α. Σχολή Ανθυποπυραγών.
     β. Σχολή Αρχιπυροσβεστών.
     γ. Σχολή Πυροσβεστών.
     δ. Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης.
     ε. Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΠΟ.Π).».
4. Η Πυροσβεστική Ακαδημία έχει ως αποστολή:
     α. Την εκπαίδευση, επιμόρφωση και ειδική κατάρτιση μέσω των επιμέρους Παραγωγικών Σχολών στα κατά κλάδο πυροσβεστικά καθήκοντα για τους ιδιώτες που κατατάσσονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και μέσω της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης για το εν ενεργεία πυροσβεστικό προσωπικό με γνώμονα την αναβάθμιση αυτού για την εκπλήρωση των καθηκόντων και υποχρεώσεών του και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και στελεχιακής του ικανότητας.
     β. Την παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης σε ιδιώτες, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, του Πυροσβεστικού Σώματος, και των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας, της πολιτικής άμυνας και της διαχείρισης κρίσεων.
     γ. Την υποβολή πορισμάτων ερευνών, μελετών και συμπερασμάτων στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη χάραξη στρατηγικής σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού αρμοδιότητάς της, την εισήγηση οργανωτικών αλλαγών και τη συμβουλευτική ή άλλη υποστήριξη του σε θέματα αρμοδιότητάς της.
     δ. Τη θέσπιση ειδικού ατομικού δελτίου κατάρτισης για:
        αα) το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του Σώματος, με σκοπό τη συνολική παρακολούθηση του εν γένει μορφωτικού και επιμορφωτικού ιστορικού τους σε ατομικό επίπεδο,
       ββ) την πιστοποίηση των ιδιωτών που φοιτούν σε αυτήν, καθώς και των εθελοντών του ν. 4029/2011 και του ν. 3013/2002.
5. Στο πλαίσιο της αποστολής της η Πυροσβεστική Ακαδημία μπορεί, μεταξύ άλλων:
      α. Να συνεργάζεται και να συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες, μνημόνια ή συμβάσεις με Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με εκπαιδευτικά ιδρύματα και Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ερευνητικά ή άλλα ινστιτούτα, καθώς και με φορείς που παρέχουν εκπαίδευση, εκπονούν μελέτες, διενεργούν έρευνες υλοποιούν προγράμματα και ανήκουν στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή με άλλους φορείς εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή με κοινωνικούς ή συλλογικούς φορείς ή με διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς ή με πρόσωπα εγνωσμένου επιστημονικού κύρους.
     β. Να υλοποιεί μέρος του ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών που αφορά στην εκπαίδευση των Δοκίμων Ανθυποπυραγών σε Σχολές ή Τμήματα Α.Ε.Ι. ή Α.Σ.Ε.Ι. της Αθήνας, για τις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε συγκεκριμένα μαθήματα, επιστημονικές περιοχές και ειδικότητες, κυρίως σε αντικείμενα των τεχνικών, οικονομικών και νομικών επιστημών.
     γ. Να σχεδιάζει και να υλοποιεί σε συνεργασία με Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που απονέμουν σε Αξιωματικούς του Π.Σ., των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και σε ιδιώτες, μεταπτυχιακά διπλώματα εξειδίκευσης σε αντικείμενα συναφή με το σκοπό, την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος.
     δ. Να σχεδιάζει και να υλοποιεί, σε συνεργασία με Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, προγράμματα, μαθήματα διδασκαλίας ή σεμινάρια για την εκμάθηση ξένων γλωσσών ή την πιστοποίηση σε θέματα ξενόγλωσσης ειδικής ορολογίας που αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία. Με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μπορεί να ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα πιστοποίησης όσων παρακολουθούν τα ως άνω προγράμματα και σεμινάρια, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.  
    ε. Να εκπονεί μελέτες, να διεξάγει έρευνες, να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την ανάληψη επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων που εμπίπτουν στην εν γένει αποστολή της.
    στ. Να υλοποιεί σε συνεργασία με άλλους φορείς ευρωπαϊκά ή άλλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.
    ζ. Να σχεδιάζει, να κοστολογεί και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ύστερα από πρόταση του Τμήματος Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων του Επιτελείου Π.Σ. για το προσωπικό και την υποστήριξη των διοικητικών και οργανωτικών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος.
    η. Να παρέχει υπηρεσίες, εκπαιδευτικού και ερευνητικού περιεχομένου, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα έναντι αμοιβής. Ο τρόπος καθορισμού των υπηρεσιών και της σχετικής αμοιβής προσδιορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
    θ. Να πιστοποιεί το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του πολιτικού προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των ιδιωτών που φοιτούν σε αυτή. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθορίζονται οι ειδικότητες, η διαδικασία και ο τρόπος πιστοποίησης.

6.  α. Τα εκπαιδευτικά όργανα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι:
        αα) Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.
        ββ) Ο Διευθυντής Σπουδών της κάθε Σχολής.
     β. Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο αποτελείται από το Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ως Πρόεδρο, τον Υποδιοικητή αυτής, το Διοικητή της οικείας Σχολής, το Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων, τον Διευθυντή Σπουδών της κάθε Σχολής και έναν εκπρόσωπο του διδακτικού προσωπικού της κάθε Σχολής, ως μέλη.
     γ. Οι Διευθυντές Σπουδών και οι εκπρόσωποι του διδακτικού προσωπικού κάθε Σχολής επιλέγονται από το εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
     δ. Ως Διευθυντές Σπουδών κάθε Σχολής ορίζονται διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. της Χώρας που διδάσκουν στην Πυροσβεστική Ακαδημία και αν δεν υπάρχουν ορίζεται διδάσκων καθηγητής της οικείας Σχολής, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος.
     ε. Ως εκπρόσωπος του διδακτικού προσωπικού κάθε Σχολής ορίζεται, με απόφαση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, διδάσκων καθηγητής της οικείας Σχολής, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος.
     στ. Το εκπαιδευτικό συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος. Χρέη γραμματέα εκτελεί ο Προϊστάμενος του Τμήματος – Μελετών – Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης, ο οποίος τηρεί και το βιβλίο αποφάσεων του εκπαιδευτικού συμβουλίου.
     ζ. Ο Διευθυντής Σπουδών κάθε Σχολής, σε συνεργασία με το Διοικητή της κάθε Σχολής, το πρώτο δίμηνο κάθε ημερολογιακού έτους εισηγείται προς το εκπαιδευτικό συμβούλιο το πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής, τα θέματα της διδακτέας ύλης, τα συγγράμματα και τα εκπαιδευτικά βοηθήματα που είναι αναγκαία για την εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής, καθώς και για κάθε θέμα που αφορά την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή λειτουργία της Σχολής. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από το εκπαιδευτικό συμβούλιο.
7. Το διοικητικό, εκπαιδευτικό, ένστολο και βοηθητικό προσωπικό της Σχολής διέπεται από τις διατάξεις του π.δ. 174/1983, όπως ισχύει.
8. α. Το διδακτικό προσωπικό της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ορίζεται, για τους ιδιώτες, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και το ένστολο προσωπικό με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Για την επιλογή διδακτικού προσωπικού στα ακαδημαϊκά μαθήματα εισηγείται στον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας τριμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή τον αναπληρωτή του και δύο καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές των Α.Ε.Ι. της Χώρας του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με την υπό πλήρωση θέση, ενώ στα μη ακαδημαϊκά μαθήματα εισηγείται σχετικώς στον Διοικητή τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή τον αναπληρωτή του, το Διοικητή της οικείας Σχολής και το Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων. Οι ανωτέρω επιτροπές συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
    Για την επιλογή του ανωτέρω προσωπικού απαιτείται η δημοσίευση προηγούμενης προκήρυξης, με την οποία καθορίζονται τα προσόντα που απαιτούνται για την επιλογή, τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται προς απόδειξη των προσόντων των υποψηφίων, η διάρκεια και οι λοιποί όροι εργασίας. Στις περιπτώσεις που το γνωστικό αντικείμενο του κάθε μαθήματος διδάσκεται σε Α.Ε.Ι., για τη διδασκαλία του στην Πυροσβεστική Ακαδημία απαιτείται η κατοχή τίτλου διδακτορικού σπουδών σε συναφές αντικείμενο, και μόνο όταν δεν υπάρχει υποψήφιος επιτρέπεται η διδασκαλία του από κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε συναφές αντικείμενο. Η προκήρυξη εκδίδεται από το Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, μετά από εισήγηση του εκπαιδευτικού συμβουλίου που διατυπώνεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την αμοιβή των καθηγητών ή αναπληρωτών καθηγητών Α.Ε.Ι. που συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές επιλογής εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 4024/2011.
     β. Με την ίδια διαδικασία ορίζονται και ισάριθμοι αναπληρωματικοί καθηγητές.
9. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η αποζημίωση των Διευθυντών Σπουδών των Σχολών για την απασχόλησή τους, πέραν των διδακτικών τους καθηκόντων.
10. Για την εισαγωγή στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας οι υποψήφιοι ιδιώτες υποβάλλονται σε «Προκαταρκτικές εξετάσεις» (αθλητικές, υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) που γίνονται με μέριμνα του Επιτελείου του Π.Σ. και σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις οικείες διατάξεις του νόμου και τους οικείους κανονισμούς. Το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων διατυπώνεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, καταρτίζεται από το εκπαιδευτικό συμβούλιο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων του Επιτελείου και εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Στις εξετάσεις αυτές ο υποψήφιος πρέπει να κριθεί ικανός κατά το έτος υποβολής της υποψηφιότητας για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή. Οι υποψήφιοι που ανήκουν στο πυροσβεστικό σώμα υποβάλλονται μόνο σε υγειονομικές εξετάσεις.
11. Το άρθρο 4 του ν. 2226/1994 (Α’ 122) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 4
Εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Ανθυποπυραγών
της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
1. α. Η εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188) και του π.δ. 60/2006 (Α΄ 65), όπως ισχύουν.
    β. Από τον αριθμό των εισακτέων που καθορίζεται για τη Σχολή Ανθυποπυραγών ποσοστό 15% προέρχεται υποχρεωτικά από πυροσβέστες, υπαρχιπυροσβέστες, αρχιπυροσβέστες και πυρονόμους, ηλικίας μέχρι 35 ετών, με εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 73, 74 και 75 του π.δ. 174/1983, όπως ισχύουν, πριν από τη συμμετοχή τους στο σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο.
    γ. Από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται για εισαγωγή στη Σχολή Ανθυποπυραγών ποσοστό 20% καλύπτεται από πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων των Σχολών ή Τμημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 του π.δ. 365/1990 (Α΄144), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ. 1 του π.δ. 239/1997, ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εφόσον συγκεντρώνουν και τα λοιπά προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις προσόντα. Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται και η διαδικασία των εξετάσεων καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που διατυπώνεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Οι ανωτέρω υποψήφιοι απαλλάσσονται, ανάλογα με τη συνάφεια του πτυχίου τους, από τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά μαθήματα με απόφαση του Διευθυντή Σπουδών της οικείας Σχολής, μετά από αίτησή τους.  
2. Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Ανθυποπυραγών καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων, όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου της έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου έτους, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες.
3. Οι σπουδές στη Σχολή Ανθυποπυραγών διαρκούν τέσσερα (4) έτη και οργανώνονται σε ακαδημαϊκά εξάμηνα.
4. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 7 του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και  αυτή της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2009/1992 (Α΄ 18), εφαρμόζονται αναλόγως και για τη Σχολή Ανθυποπυραγών».
12. α. Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των  παρ. 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 και του π.δ. 60/2006, όπως ισχύουν.
       β. Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα.
       γ. Οι απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Πυρονόμου για κάλυψη υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η σχετική διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας λεπτομέρεια.
       δ. Ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές Πυροσβεστών καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων, όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου της έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου έτους, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες.
     ε. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 7 του άρθρου 1 του ν. 2226/1994, καθώς και αυτή της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2009/1992 εφαρμόζονται αναλόγως και για τη Σχολή Πυροσβεστών.
13.α. Για όσους εισάγονται στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτές θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Οι ανωτέρω, μετά την επιλογή και κατάταξή τους, υποβάλλονται σε βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Με απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ο τόπος και η διάρκεια αυτής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
    β. Οι σπουδαστές που διαγράφονται από τις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών λόγω αποβολής, απολύσεως ή παραιτήσεώς τους υποχρεώνονται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3421/2005 (Α’ 302).
14. Η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ισότιμη με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.
15. Οι Σχολές Αρχιπυροσβεστών και Πυροσβεστών ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις αντίστοιχες μεταδευτεροβάθμιες σχολές.
16. Τα πτυχία και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας υπογράφονται από το Διοικητή αυτής και απονέμονται σε ειδική τελετή.
17. Στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών εισάγονται με εξετάσεις απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη στο βαθμό του Πυροσβέστη. Η φοίτηση στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών διαρκεί εννέα (9) μήνες. Η διαδικασία, η εξεταστέα ύλη, και ο αριθμός των προκηρυσσομένων θέσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
18. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αρχιπυροσβεστών ονομάζονται Αρχιπυροσβέστες Παραγωγικής Σχολής και δύνανται να εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Επιπυραγού, μετά από προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
19. Με απόφαση του εκπαιδευτικού συμβουλίου καταρτίζεται ο Κανονισμός προπτυχιακών σπουδών των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
20. α. Στην Πυροσβεστική Ακαδημία ιδρύεται Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΠΟ.Π).
        β. Στην Ε.Σ.ΠΟ.Π εισάγονται για θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις νέες εξελίξεις πολιτικής προστασίας εθελοντές πολιτικής προστασίας, δημόσιοι υπάλληλοι και, υποχρεωτικώς, υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. και δημοσίων φορέων που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία, μετά από σχετική πρόσκληση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην οποία καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων και τα κριτήρια επιλογής, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.
      γ. Τα προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης της Ε.Σ.ΠΟ.Π καταρτίζονται από το εκπαιδευτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Τα προγράμματα αυτά διαρκούν κατ’ ελάχιστον δύο (2) μήνες και δεν υπερβαίνουν τους έξι (6) μήνες. Για τη συμμετοχή στα προγράμματα αυτά χορηγείται βεβαίωση πιστοποίησης ή βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία υπογράφεται από το Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
     δ. Η Ε.Σ.ΠΟ.Π είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για την πιστοποίηση των εθελοντών και ειδικευμένων εθελοντών πολιτικής προστασίας του άρθρου 14 του ν. 3013/2002 (Α΄ 102), όπως ισχύει.
21. α. Στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο της αποστολής της, μπορεί να οργανώνονται και να λειτουργούν, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με ημεδαπά Α.Ε.Ι., προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και να απονέμονται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
       β. Τα Π.Μ.Σ. καταρτίζονται από ειδική τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Διοικητή της Σχολής, τον Διευθυντή Σπουδών αυτής και έναν καθηγητή Α.Ε.Ι του ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ., ο οποίος προέρχεται, σε περίπτωση συνεργασίας, από το συνεργαζόμενο Α.Ε.Ι. Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών εγκρίνεται από το εκπαιδευτικό συμβούλιο. Με τον κανονισμό σπουδών του Π.Μ.Σ. ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν:
       αα) Το αντικείμενο και το σκοπό του προγράμματος.
       ββ) Το είδος των μεταπτυχιακών τίτλων που απονέμονται.
       γγ) Τις κατηγορίες των πτυχιούχων που γίνονται δεκτές και τη διαδικασία εισαγωγής τους.
       δδ) Τη χρονική διάρκεια του προγράμματος.
       εε) Τα μαθήματα, τη διδακτική και ερευνητική απασχόληση των μεταπτυχιακών φοιτητών, τις πρακτικές ασκήσεις, και κάθε άλλου είδους δραστηριότητα.
      στστ) Τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, τις δυνατότητες και τις ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος.
       ζζ) Τη χρονική διάρκεια λειτουργίας του Π.Μ.Σ., το κόστος της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, το κόστος λειτουργίας, τις πηγές και το ύψος της χρηματοδότησής του αναλυτικά.
       ηη) Την αναθεώρηση επιμέρους πτυχών του προγραμμάτων σπουδών.
      θθ) Κάθε άλλο θέμα που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Π.Μ.Σ.
     γ. Διευθυντής του Π.Μ.Σ. είναι ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής. Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος.
     δ. Μέρος των ανωτέρω μεταπτυχιακών προγραμμάτων μπορεί να υλοποιείται σε Σχολές ή Τμήματα Α.Ε.Ι. της Χώρας.
     ε. Τα μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης υπογράφονται από το Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και απονέμονται σε ειδική τελετή.
22. Πόροι της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ιδίως:
     α. Η ετήσια κρατική επιχορήγηση.
     β. Οι κάθε είδους εισφορές, επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες.
     γ. Οι πρόσοδοι από τη δική της περιουσία.
     δ. Τα έσοδα από τη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και
     ε. Κάθε άλλος πόρος που συνάδει με το σκοπό και την αποστολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Για το έτος 2014 η κρατική επιχορήγηση της περίπτ. α΄ δίδεται με ισόποση μείωση των αντίστοιχων Κ.Α.Ε. λειτουργικών δαπανών του προϋπολογισμού εξόδων του ΕΦ.43-120 «Πυροσβεστικό Σώμα».
Από το έτος 2015 και μετά η ανωτέρω κρατική επιχορήγηση δίδεται εντός των ανωτάτων ορίων πιστώσεων που ισχύουν για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως ισχύει.

ΟΧΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ.


kyparissiotis |
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Μεσόγειος, για την επικείμενη απόθεση - μετά από την εξουδετέρωση τους, με την αμφισβητούμενη και μη έγκυρη μέθοδο της υδρόλυσης - 700 τόνων τοξικών χημικού πολέμου, από το οπλοστάσιο της Συρίας.
380 τόνοι ΒΧ, που είναι πολλαπλάσια δηλητηριώδες από το Σαρίν και 320 τόνοι αέριου μουστάρδας, πρόκειται να αποτεθούν στο βυθό της Μεσογείου, νότια της Κρήτης-νοτιοδυτικά της Πελλοπονήσου.
Στην Κρήτη, όπου οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού ενημερώθηκαν ήδη από τον 3/14, 10.000 κατέβηκαν στα Χανιά για να εναντιωθούν σε αυτό το σχέδιο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και να πληγεί όλη η παράκτια και τουριστική ζώνη.
Οι ίδιες αντιδράσεις γίνονται στη Μάνη, τα Κύθηρα, την Ελαφόνησο, στην Καλαβρία της Ιταλίας.
Στην Τριφυλία, ο Δήμος ψήφισε ομόφωνα κατά της σχεδιαζόμενης ''εξουδετέρωσης'', στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και πανεπιστημιακά ιδρύματα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Καλούμε τους φορείς της περιοχής μας = Αλιείς, ξενοδόχους,επαγγελματίες, αγρότες, σωματεία και συλλόγους πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς κ.α. για να ενημερωθούμε, να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας και να απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση, που έχει την προεδρία της ΕΕ, να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων και να γίνει παρέμβαση στον ΟΗΕ.
Θέλουμε καθαρές θάλασσες για μας και τα παιδιά μας, θέλουμε υγιές το περιβάλλον και τα ψάρια που αλιεύονται από τις θάλασσές μας, τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη για την περιοχή μας.
Αλλά πρωτίστως νιώθουμε την υποχρέωση ως πολίτες, κάτοικοι της περιοχής, να διαφυλάξουμε αυτά τα αγαθά για μας και τις επόμενες γενιές.
Καλούμε σε Εκδήλωση ενημέρωσης και δράσης, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων,την
Τετάρτη, 11/6 στις 20.30
Ομιλητής, Κ. Τενεκετζής, περιβαντολλόγος, εκπρόσωπος του Περι.Πολ.ο Μάνης.


 

Τα αέρια χημικού πολέμου της Συρίας και η καταστροφή τους στην Κρήτη


Τα αέρια χημικού πολέμου της Συρίας και η καταστροφή τους στην Κρήτη
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκειται για 1290 τόνους του νευροπαραλυτικού αερίου Sarin δεκάδων τόνων αερίων μουστάρδας και περίπου 1000 τόνων προδρόμων ουσιών δηλαδή πρώτων υλών απαραιτήτων για την κατασκευή των αερίων χημικού πολέμου που και αυτές ειναι τοξικές.
Νίκος Κατσαρός Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ,  π.Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών


Η Συρία απεφάσισε να παραδώσει τα αέρια χημικού πολέμου που κατείχε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Χημικά Οπλα μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2013. Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με μία σειρά χωρών για να γίνει εκεί η καταστροφή τους.
Τελευταία ήταν η Αλβανία οπου λέγεται οτι της προσφέρθηκαν και ενα δισεκατομύριο δολάρια η οποία όμως αρνήθηκε κατόπιν διαδηλώσεων χιλιάδων κατοίκων στα Τίρανα και αλλού.Επίσης η Πορτογαλία είχε δεχθεί να καταστραφούν τα χημικά στα νησιά Αζόρες του Ατλαντικού,η οποία όμως απορρίφθηκε λόγω του υψηλου αντιτίμου που ζήτησε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.Κατόπιν αυτού αποφασίσθηκε να καταστραφούν τα χημικά στα διεθνή ύδατα στο τρίγωνο μεταξύ Κρήτης, Μάλτας και Λιβύης.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκειται για 1290 τόνους του νευροπαραλυτικού αερίου Sarin δεκάδων τόνων αερίων μουστάρδας και περίπου 1000 τόνων προδρόμων ουσιών δηλαδή πρώτων υλών απαραιτήτων για την κατασκευή των αερίων χημικού πολέμου που και αυτές ειναι τοξικές.Για το νευροπαραλυτικό αέριο Sarin αρκεί μία σταγόνα για να θανατώσει ενα άτομο σε λιγώτερο απο πέντε λεπτά.Συνεπώς η επικινδυνότητα των ουσιών αυτών ειναι πολύ μεγάλη και σε περίπτωση ατυχήματος οι καταστροφές θα είναι τεράστιες και απρόβλεπτες.
Η μέθοδος καταστροφής η οποία εχει επιλεγεί είναι η υδρόλυση δηλαδή η αντίδραση με το νερό οπου το Sarin και τα αέρια της μουστάρδας μετατρέπωνται σε χημικά λιγώτερο τοξικά χημικά περίπου 7.000.000 κιλά που τα απόβλητα αυτά θα μεταφερθούν στην Γερμανία για περαιτέρω επεξεργασία και ταφή.Η μέθοδος αυτή έφαρμόζεται και σήμερα αλλά επι εδάφους,είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε θαλάσσιο χώρο και γιαυτό η ανησυχία είναι μεγάλη,αφου οι ισχυροί άνεμοι,οι υψηλοί κυματισμοί και άλλα απρόβλεπτα μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικό ατύχημα.Και βέβαια κανείς δεν αναφέρει οτι τα αέρια χημικού πολέμου τα απέκτησε η Συρία με πρώτες ύλες απο την Αγγλία και άλλες Δυτικές χώρες και εμπειρογνώμονες απο την Ρωσία.
Τα αέρια χημικού πολέμου εχουν συγκεντρωθεί στην Λατάκεια της Συρίας και ενα μέρος απο αυτά εννέα κονταιίνερς εχουν φορτωθεί σε ένα Δανέζικο και ένα Νορβηγικό πλοίο στις 8 Ιανουαρίου τα οποία συνοδεύωνται απο δέκα ρωσικά,κινεζικά,κλπ πλοία και πλέουν προς την Ιταλία οπου τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.Το Cape Ray είναι ενα παλιό μονοπύθμενο ,36 ετων πλοίο το οποίο εχει διασκευασθεί ειδικά με μια δεξαμενή απο τιτάνιο οπου θα δεχθεί τα υγρά αποβλητα της εξουδετέρωσης των χημικών αερίων οπου θα πραγματοποιηθούν σε δύο προσκολλημένες στο πλοίο μονάδες υδρόλυσης.Η πρώτη φάση καταστροφής των αερίων χημικού πολέμου θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες μέχρι το τέλος Απριλίου στα διεθνή ύδατα και στην συνέχεια η δεύτερη φάση καταστροφής θα υλοποιηθεί στην Γερμανια.
Ολα αυτά έγιναν γνωστά πρώτα απο ανταπόκριση του BBC στις 26 Ιανουαρίου 2014 και άλλων ΜΜΕ.Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση σιωπούσε.Κατόπιν σειρας ερωτήσεων βουλευτών ο κ.ΥΠΕΞ απάντησε στις 5 Φεβρουαρίου οτι τον ...διαβεβαίωσε η ,Greenpeace η Oceanica και η WWF οτι κατόπιν επικοινωνίας που είχαν με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα χημικά οπλα ,δεν θα συμβή ατύχημα και όλα πηγαίνουν καλά.Ο ευρωβουλευτής Κ.Αρσένης απάντησε οτι οργάνωση Oceanica δεν υπάρχει και η WWF ουδεποτε επικοινώνησε με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Χημικά ¨οπλα Η υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας κ.Φ.Γενηματά απάντησε οτι μέρος των αερίων φορτωθηκε στις 9 Ιανουαρίου,ενώ ο υφυπουργός εξωτερικών κ.Κουρκουλας απάντησε οτι είχαν ενημερωθεί απο τον Οκτωβριο.Δηλαδή το πλήρες αλαλουμ και επι της ουσίας τίποτα.Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στα καίρια ερωτήματα:
Α) Γιατί η καταστροφή δεν έγινε επι εδάφους χωρών με τεχνολογία και τεχνογνωσία ;
Β)Γιατι δεν έγινε στα χωρικά υδατα χωρών με τεχνολογία και τεχνογνωσία αφού η μέθοδος καταστροφής ειναι τόσο ασφαλής;.

Γ) Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε έγκαιρα για το πού και πώς θα γίνει η καταστροφή;.
Δ) Γιατι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε να υπάρχει παρατηρητής επι του πλοίου που θα γίνει η καταστροφή;.
Ε)Πως θα λάβει μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος αφου δεν θα της ειναι γνωστό άμεσα το είδος και η έκταση του ατυχήματος;
ΣΤ)Που θα πάει το πλοίο σε περίπτωση θαλασσοταραχής;
Ζ)Γιατί η καταστροφή επελέγη να γινει στην Μεσόγειο και σαυτό το τρίγωνο στα διεθνή ύδατα;.
Η) Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν στην περίπτωση ατυχήματος;
Θ)Πως αντέδρασε η χώρα μας όταν έμαθε οτι η κταστροφή θα γίνει σε διεθνή υδατα που είναι πλησίον της Κρήτης και τι εγγυήσεις ζήτησε;