Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
Νέο μπαράζ παραβιάσεων σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο με οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου, να εισβάλλουν μαζικά στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας. Το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας απογείωσε αμέσως αεροσκάφη προκειμένου να αναχαιτιστούν τα εχθρικά αεροσκάφη...
τα οποία προέβησαν σε ενέργειες με τις οποίες αμφισβήτησαν ,για ακόμη μία φορά, την ελληνική κυριαρχία στο αρχιπέλαγος. Το σκηνικό το έντασης που στήθηκε και πάλι με πρωταγωνιστές τους γείτονες, σημειώθηκε μόλις λίγα 24ωρα μετά από την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέντ Νταβούτογλου στην Αθήνα και την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδος- Τουρκίας.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πεντάγωνο, που γνωρίζει ότι πέρα από τα χαμόγελα της Άγκυρας στα διπλωματικά σαλόνια , δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία φιλική διάθεση, προγραμματίζει να στείλει  τις επόμενες μέρες στα παραμεθόρια  νησιά μας τα νέα τεθωρακισμένα άρματα που μας δόθηκαν από τα αμερικανικά αποθέματα και είναι σε άριστη κατάσταση.

Μάλιστα την όλη διαδικασία την εποπτεύει προσωπικά ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς σε συνεννόηση με τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Γιάννη Ηλιόπουλο.  Ήδη έχει αποφασιστεί από τους δύο αντιστρατήγους σε ποια νησιά θα σταλούν τα πρώτα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα συνδυάστηκαν και δύο οπλικά ρωσικά συστήματα που υπάρχουν στα παραμεθόρια νησιά προκειμένου να δημιουργούν «φράγματα -πυρός» . Η «ενσωμάτωση» του ZU- 23 στο ΒΜΡ-1  αποτελούν έναπολύ ισχυρό όπλο αποτροπής  οποιασδήποτε αποβατικής ενέργειας   επιχειρηθεί από αέρα ή θάλασσα στα νησιά μας.

Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο

Συγκεκριμένα χτες σημειώθηκαν 21 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Στο F.I.R Αθηνών εισήλθαν ένας σχηματισμός από έξι μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου- ναυτικής συνεργασίας CN-235. Να θυμίσουμε ότι χτες ήταν σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση μεγάλης κλίμακας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού , που σίγουρα ενδιαφέρει τους τούρκους στρατηγούς για τις οι τακτικές πολέμου που εφαρμόζουμε. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να έστειλαν και το CN-235 που θεωρητικά μπορεί να συλλέξει πολλές πληροφορίες. Λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο Διεθνές Συμπόσιο Στρατηγικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου απειλούσε ότι θα πάει με δική του πλατφόρμα στην Κυπριακή ΑΟΖ να κάνει γεώτρηση. Μία κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Συνάντηση Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χτες στον Alfa, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις όποιες εξελίξεις μπορούν να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον μέλλον. Προσπερνώντας την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνας και τα όσα χαμόγελα υπήρξαν είπε:  «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν περνάμε την πιο καλή περίοδο με τους γείτονές μας. Το ευρύτερο σκηνικό, και δεν αναφέρομαι μόνο στην Τουρκία, είναι τελείως αποσταθεροποιημένο. Όταν, λοιπόν, σε ένα τελείως αποσταθεροποιημένο σκηνικό - εγώ δεν θυμάμαι στη διάρκεια της δικής μου ζωής, το σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο να ήταν τόσο αποσταθεροποιημένο». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε με έμφαση ότι λόγω των δύσκολων καταστάσεων δεν μπορούμε να έχουμε πολιτικά κενά εξουσίας.

Ο κ. Δένδιας μάλιστα είχε συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. David Pierce σήμερα το πρωί καθώς και η Ουάσιγκτον προβληματίζεται με τα όσα συμβαίνουν και τα όσα μπορεί να συμβούν.

Αποστολή ενίσχυσης στα παραμεθόρια νησιά

Την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου έκανε τις παραπάνω δηλώσεις την ίδια στιγμή ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς επισκέπτονταν το «308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως», όπου ενημερώθηκε από το Διοικητή του εργοστασίου, για την πρόοδο των εργασιών ένταξης των νέο παραληφθέντων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) σειράς «Μ» που μας παραχώρησαν δωρεάν οι ΗΠΑ στα πλαίσια σχετικής διακρατικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newpost από τα 264 ΤΟΜΠ τα 50 από αυτά είναι ολοκαίνουργια και το κοντέρ τους αναγράφουν  μηδέν χιλιόμετρα καθώς ήταν από τον Αμερικάνικο Στρατό σε πλήρη αποθήκευση ! Αλλά και τα υπόλοιπα ΤΟΜΠ είναι σε άριστη κατάσταση. Ωστόσο πριν σταλούν στα παραμεθόρια νησιά θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο ο κινητήρας, οι ερπύστριες τους και ορισμένα θα βαφτούν. Τον αρχηγό ΓΕΣ συνόδευαν ο Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Τελλίδης και ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού Αντιστράτηγος κ. Πέτρος Γεωργίου.