Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην τελετή εορτασμού του προστάτη της Π.Α. Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Σχολή Ικάρων στη Δεκέλεια


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στη Δεκέλεια.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΑ (Ι) Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας  και ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Αναστάσιος Μανώλας. Παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, απόστρατοι αρχηγοί και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:
«Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Αρχηγέ των Ενόπλων Δυνάμεων,
Κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής Αεροπορίας,
Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κύριοι  Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας όχι μόνο για το εξαιρετικά τιμητικό για μένα δώρο του αλλά και για την πρόσκλησή του να εορτάσω μαζί σας τη σημερινή ημέρα. Να τιμήσουμε μαζί τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ο οποίος θεωρείται  ο πιο ένδοξος και λαμπρός Ταξιάρχης των Ασωμάτων Δυνάμεων.

Την αποστολή  αυτή έχει η Πολεμική Αεροπορία για τη χώρα μας. Είναι ο φύλακας και ο προστάτης των  δικαιωμάτων της Ελλάδας και καθημερινά, εσείς που υπηρετείτε την Πολεμική μας Αεροπορία δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας για να εγγυηθείτε την ασφάλεια και την ακεραιότητά της Πατρίδας μας.
Και μέσα από την σημερινή γιορτή, κύριες και κύριοι, τιμούμε διαχρονικά τον Έλληνα αεροπόρο, ο οποίος προσέφερε και προσφέρει στην Πατρίδα και στην κοινωνία, πέρα από  όλα τα άλλα το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας, εν πλήρη συνειδήσει καθήκοντος και απαιτήσεων θυσίες.

Με την αφορμή της σημερινής γιορτής αποτίουμε λοιπόν, φόρο τιμής και στον ήρωα Έλληνα αεροπόρο, ο οποίος έχει πέσει στον βωμό του καθήκοντος, προκειμένου να προσφέρει στην Πατρίδα και στην κοινωνία το αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια.

Πρέπει, κυρίες και κύριοι, να δούμε την πραγματικότητα: Στις εξαιρετικά δυσχερείς συγκυρίες που βιώνει η ευρύτερη περιοχή, χάρη στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του εθνικού αμυντικού συστήματος, όπως αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα κάθε ημέρα και όχι μόνο ρητορικά στα πλαίσια εκδηλώσεων, καθώς και από το υψηλό ηθικό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων,  είμαστε σε θέση να πούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού όχι με κραυγές, αλλά με σοβαρότητα και  ρεαλισμό.
Συνεχίζω το έργο του προκατόχου μου Δημήτρη Αβραμόπουλου, μαζί με τους νέους -για μένα- συνεργάτες μου στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, την Αναπληρώτρια Υπουργό, την κ. Φώφη Γεννηματά και τον Υφυπουργό τον κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο.

Η αξιοπιστία της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά, καθώς και η εγρήγορσή τους να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόσκληση και πρόκληση, δείχνει την ισχυρή μας βούληση να εργαστούμε υπέρ της ειρήνης και της νομιμότητας διεθνώς. 
Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία και παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση,  οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι στρατεύσιμοι και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις,  αποτελούν το κάλλιστο παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία. Δεν κάμφθηκε το ηθικό τους. Η σημαία παραμένει ψηλά. Σε πείσμα των καταστάσεων, βασικές αρχές και αξίες όπως η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια, η αποφασιστικότητα στην εκτέλεση του καθήκοντος παραμένουν αναλλοίωτες και κάτι παραπάνω εφαρμόζονται καθημερινά στην πράξη. 
Γνωρίζω, κυρίες και κύριοι, και κατανοώ αισθήματα, τα οποία ουδόλως επηρέασαν τη εκτέλεση των καθηκόντων σας, για τις δυσανάλογες προς την κρίσιμη αποστολή σας μισθολογικές περικοπές. Πλέον, όμως, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία, της σταδιακής αποκατάστασης των αποδοχών, με τροπολογία μάλιστα η οποία πρόκειται να εισαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Στην προσπάθεια αυτή, της αποκατάστασης αυτών των περικοπών, θέλω να ξέρετε ότι και ο Πρωθυπουργός και εγώ θα είμαστε πάντοτε αρωγός σας.      
Εσείς εκπροσωπείτε την Ελλάδα της προσήλωσης και του χρέους. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευχή ώστε η ομοψυχία με την οποία λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, να παραδειγματίσει. Σήμερα,  περισσότερο παρά ποτέ,  είναι επιβεβλημένη η εθνική ενότητα, πέρα και πάνω από κάθε μικροκομματική λογική και σκοπιμότητα.
Θα ήθελα τέλος να σας απευθυνθώ και εγώ με την φράση που αποτελεί σήμερα το έμβλημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Τη φράση την οποία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Αντισμήναρχος Σπύρος Παπασπύρος, Διοικητής του Κέντρου Κατάταξης στη Βάση της Γάζας, στη Μέση Ανατολή, στην ημερήσια διαταγή υποδοχής στις 5 Οκτωβρίου 1941 του προσωπικού της 335 Μοίρας: «Αίεν Υψικρατείν»! Πάντοτε να κυριαρχείτε στα ύψη!
Χρόνια πολλά και καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου