Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Προειδοποιεί με σοβαρές επιπτώσεις την Τουρκία η Λευκωσία


Με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών  για το Κυπριακό εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν προειδοποιεί η κυπριακή Κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, "η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης...
της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών".
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας  και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε το παράνομο της Τουρκικής οδηγίας.
Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
"Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υποδεικνύοντας πως η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει "από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς την κατεύθυνση έτσι ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα".
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως "η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο αναμένουμε ότι θα φτάσει στους αποδέκτες του και θα έχουμε αποτελέσματα".
Σε διαφορετική περίπτωση, επανέλαβε εμφαντικά, η οποιαδήποτε παρενόχληση δραστηριοτήτων της εταιρείας που καθόλα νόμιμα δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι συμβατή με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών.
Ερωτηθείς εάν μέσα από τη δήλωση του εννοεί τερματισμό των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως "είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι συμβατό με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών" και πως "για τέτοια σοβαρά θέματα εκείνο που μετρά περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια και αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση".
Ανέφερε δε ότι χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη σε Υπουργικό επίπεδο, με την παρουσία και τεχνοκρατών και πως η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει να δει τις εξελίξεις.
Ο κ.Χριστοδουλίδης  είπε πως η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αποτελούσε συνέχεια της οδηγίας προς ναυτιλομένους και πως "αναπαράγει τη γνωστή τουρκική επιχειρηματολογία που στερείται κάθε νομικού ή άλλου επιχειρήματος".
Εξέφρασε δε την άποψη πως  "ενδεχομένως να είναι ένδειξη της αδυναμίας της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής και ενδεχομένως μέσα από τέτοιες ενέργειες να θέλει να δημιουργήσει κρίση ή τα όποια προβλήματα".
"Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, γίνεται αποδεκτή από όλη τη διεθνή κοινότητα κι εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας βάση αυτών των δεδομένων", συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν υπήρξαν και διαβήματα από πλευράς της εταιρείας ENI-KOGAS, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους της εταιρείας.
Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου