Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Φωτό από την ολοκλήρωση του Athens Flying Week 2014

Η διεθνής αεροπορική γιορτή της Αθήνας, η Athens Flying Week, που διεξήχθη φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά,  ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις της την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης του Τατοίου.
Παρά την παροδική κακοκαιρία, περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό απόλαυσαν το μοναδικό θέαμα που πρόσφεραν κορυφαίοι πιλότοι από όλο τον κόσμο, με τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, πετώντας στον αττικό ουρανό  και  επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου  στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με το θεματικό αεροπορικό Συνέδριο, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.
Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου η παραλία του Παλαιού Φαλήρου πλημμύρισε από Αθηναίους, που γέμισαν κάθε γωνιά της «ελληνικής Ριβιέρας» για να απολαύσουν το παραδοσιακό Faliro Pre-Show.  Φέτος παρουσιάστηκαν τρία υδροπλάνα της Avio Dream, 2 επιθετικά ελικόπτερα Apache του Στρατού μας, η  AEGEAN που εντυπωσίασε με ένα Airbus A-300 σε πτήση σχηματισμού με ένα  Bombardier Q -400 της Olympic Air -και η Demo-team της Βελγικής Αεροπορίας με το F-16 που έκλεψε και τις εντυπώσεις.  
Η Athens Flying Week 2014 κορυφώθηκε στο Τατόι κατά το τριήμερο 26 με 28 Σεπτεμβρίου. Το θέαμα ήταν μοναδικό, όπως αναμενόταν άλλωστε. Παρά την δυστροπία του καιρού, η άρτια διοργάνωση και η υποδειγματική διαχείριση των προγραμματισμένων πτήσεων, έδωσαν την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες θεατές να ξαναβρεθούν στην ετήσια πλατφόρμα συνάντησής τους και σε άλλους να μυηθούν στο υπέροχο περιβάλλον των αεροπορικών επιδείξεων. Περιηγήθηκαν επίσης  στις εκτάσεις του αεροδρομίου στο οποίο  λειτουργούσε εμπορική έκθεση, παιδικό πάρκο και άνετοι χώροι αναψυχής.
Πρωταγωνιστές ήταν, όπως είχε αναγγελθεί, το καρέ των άσσων μας, η Demo-team της Πολωνικής Αεροπορίας με MiG - 29 Fulcrum για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Demo-team της Πολεμική μας Αεροπορίας ’’Ζευς’’ με το F-16 Blk 52+ και οι ομάδες της Ολλανδικής και  Βελγικής Αεροπορίας, επίσης με F-16.  Το Σάββατο την παράσταση έκλεψε η πτήση σχηματισμού των δύο F-16, του ελληνικού και του ολλανδικού σε μία πρωτοφανή εναέρια αναμέτρηση εντυπώσεων.
Ξεχωριστή θέση είχαν τα Apache, Chinook και ΝΗ 90 της Αεροπορίας Στρατού , τα Sea Hawk και Α Bell  του ΠΝ και τα εναέρια μέσα του Λιμενικού.
 Ενθουσιασμό προκάλεσε και ο εντυπωσιακός σχηματισμός που εκτέλεσαν το Airbus Α-320 της AEGEAN μαζί με το ελληνικό μαχητικό F-16 ‘’Zευς’’, χαρίζοντας στον κόσμο μοναδικές στιγμές.
Ακόμα, οι θεατές απόλαυσαν τις πτήσεις των ελικοπτέρων των Superior Air και Warter Aviation, της Οlympus Air, τις εμφανίσεις του Team ‘’Δαίδαλος’’ της Αεροπορίας μας με το  Τ-6 Texan, των βετεράνων Bleu Circe, των  Royal Jordanian Falcons, Orlik, Hawks of Romania και solo αεροπόρων όπως του Luca Bertossio παγκόσμιου πρωταθλητή στα ακροβατικά ανεμοπλάνα και του Sergio Catellani με το πορτοκαλί Aermacchi. Ομοίως, τις πτήσεις της Red Bull με το ελικόπτερο Bo-105 CB των Flying Bulls, όπως και το R/C model της ομάδας Schaerer Modellflug, αλλά και ελλήνων R/C χειριστών με ιδιαίτερες επιδόσεις.
Δεν έλειψαν επίσης οι πτώσεις αλεξιπτωτιστών ακριβείας του Romanian Air Club καθώς και του Στρατού μας.
Η Ένωση Φίλων της Αεροπορίας απέσπασε ιδιαίτερα σχόλια, καθώς ήταν παρούσα με τα πολύτιμα ιστορικά αεροσκάφη της τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα, γυρίζοντας τον κόσμο σε άλλες εποχές.  Στο Πολεμικό Μουσείο της Αεροπορίας, βετεράνοι έλληνες αεροπόροι αφηγούνταν τις δικές τους ιστορίες εμπρός από τα μουσειακά αεροσκάφη που είχαν κυβερνήσει στο παρελθόν.    
 Η σκηνή ωστόσο που συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος, ήταν, όταν κατά την διάρκεια της διέλευσης του ‘’Ζευς’’ με αργή ταχύτητα, συνοδεύτηκε από τους ήχους του Εθνικού μας Ύμνου.
 Ο επίλογος γράφτηκε με τις μνημειώδεις διελεύσεις ενός ζεύγους, σε επετειακό διάκοσμο, των θρυλικών Α-7 Κουρσάρων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, καθώς τον επόμενο μήνα αποσύρονται οριστικά από την ενεργό δράση. Τα αεροσκάφη αυτά είναι τα τελευταία στον κόσμο αυτού του τύπου, τα οποία μπορούν ακόμα να πετούν.
Η παράλληλη με το Athens Flying Week διεξαγωγή του regional συνεδρίου της  AOPA International συνέβαλλε στην προώθηση τη αεροπορικής εβδομάδας της Αθήνας ως τουριστικό πόλο έλξης επισκεπτών με ειδικό θεματικό ενδιαφέρον ( fly in).
Η Athens Flying Week μετά τη φετινή ενθουσιώδη υποδοχή που είχε από το κοινό, αλλά και τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, καθιερώνεται ως η πλέον αγαπημένη μεγάλη διοργάνωση αεροπορικού χαρακτήρα και ανανεώνει το ραντεβού της με τους φίλους της για το 2015.
Για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την νέα διοργάνωση, ανατρέξτε τόσο στην ιστοσελίδα www.athensflyingweek.gr, όσο και στην σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/AthensFlyingWeek .
      
Η Athens Flying Week διοργανώθηκε από την Athens Flying Week SA. Συνδιοργανωτές ήσαν οι Δήμοι Αχαρνών, και Παλαιού Φαλήρου, ενώ συνέβαλαν σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία, ο ΕΟΤ, και η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής.

Κατά την διάρκεια της αποχαιρετιστήριας βραδιάς και απονομής αναμνηστικών στο Πολεμικό Μουσείο της ΠΑ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Athens Flying Week Παναγιώτης Ποδηματάς, ευχαρίστησε τα πληρώματα των αεροσκαφών από τις χώρες του  εξωτερικού, την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, τους σπουδαίους Έλληνες αεροπόρους και αερομοντελιστές.
Επίσης, τους πιλότους που έφτασαν με τα αεροπλάνα τους, τους ομιλητές του Συνεδρίου μας, τους καλλιτέχνες που εξέθεσαν τα έργα τους - και τους 80.000 θεατές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μικρούς και μεγάλους, που παρακολούθησαν το event κατά τις 4 αυτές ημέρες στο Φάληρο και στο Τατόι.
«Υπάρχουμε γιατί εσείς είστε εδώ,» δήλωσε ο κ. Ποδηματάς και συνέχισε: «Εσείς από την Πολεμική Αεροπορία που μας είδατε θετικά, η Οργανωτική Επιτροπή, οι χορηγοί μας, καθώς και οι τόσοι εθελοντές που προσέτρεξαν. Επίσης, οι συνδιοργανωτές Δήμοι Αχαρνών και Παλαιού Φαλήρου, η AOPA HELLAS και όλοι όσοι δουλέψατε  σκληρά για να γίνει πραγματικότητα η Athens Flying Week 2014!
Σας ευχαριστώ όλους, θα τα ξαναπούμε όλοι μαζί στην Athens Flying Week 2015 με οποιοδήποτε καιρό!!!»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου