Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ιταλία εναντίον Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για μια «στρατηγική θέση»

Ιταλία εναντίον Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για μια «στρατηγική θέση»
ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
Σήμερα  θα πραγματοποιηθεί στη Λετονία η ψηφοφορία στη Συμμαχία για την ανάδειξη του «Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ», όπου έχει θέσει υποψηφιότητα και ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μα διεκδικεί, επάξια μία τέτοια θέση αψηφώντας τυχόν ισορροπίες μέσα στη Συμμαχία.
Αν και η υποψηφιότητά του είναι πολύ ισχυρή για πολλούς και αντικειμενικούς λόγους, ωστόσο ο Ιταλός ομόλογός του ναυάρχος Luigi Binelli Mantelli θεωρείται ο «εκλεκτός» των αμερικανών, και ενδέχεται να είναι και ο νικητής της ψηφοφορίας αυτής. Και εδώ θα παιχτούν πολιτικές ισορροπίες αν και το ΝΑΤΟ θέλει επίσημα να υποστηρίζει ότι είναι στρατιωτικός οργανισμός και όχι πολιτικός.
Όλα τα παραπάνω βέβαια ήταν εν γνώση του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά δεν πτοήθηκε και με ηθικό ακμαιότατο δεν δίστασε να διεκδικήσει τη θέση αυτή δυναμικά και ως πολύ δύσκολος αντίπαλος. Γεγονός που δείχνει και μία εξωστρέφεια στην ελληνική στρατιωτική διπλωματία.
Εξάλλου, όλοι του αναγνωρίζουν ότι είναι πετυχημένος στο έργο του και ότι ακόμα και σε περίοδο που η ελληνική οικονομία διέρχεται κρίση αυτός ξεσκούριασε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο τις κατέστησαν αξιοθαύμαστες στο εξωτερικό για την υψηλή μαχητικότητα που έχουν.
Από την άλλη ο ιταλός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Luigi Binelli Mantelli, μπορεί να μην έχει τις εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις που έχει ο Μιχ. Κωσταράκος με τον αμερικανό Αρχηγό Μάρτιν Ντέμπσεϋ, η Ουάσιγκτον όμως θα δώσει «γραμμή» για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Μάλιστα πριν από λίγους μήνες τον αμερικανό αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα και επισκέφτηκαν μαζί τη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα.


Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί η Ιταλία συμμετέχει πολύ περισσότερο από ότι η Ελλάδα στις νατοϊκές επιχειρήσεις. Η συνεισφορά της δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ελληνική στις συμμαχικές επιχειρήσεις.
Δεύτερον η εκλογή του Ιταλού δεν θα προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας. Αντίθετα πιθανή εκλογή του έλληνα αξιωματούχου στη θέση αυτή θα προκαλέσει «σεισμό» στην Άγκυρα. Οι στρατηγοί της Τουρκίας - όπου πιστεύουν ότι έχουν επιρροή- ήδη πιέζουν τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των άλλων συμμαχικών κρατών να απορρίψουν τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.
Πάντως στο ελληνικό Πεντάγωνο αν και γνωρίζουν ότι τα προγνωστικά δεν είναι υπέρ τους, ωστόσο υπάρχει μία αισιοδοξία έστω και συγκρατημένη και όλοι ελπίζουν στην έκπληξη.

Στη σημερινή ψηφοφορία, που θα γίνει στη Λετονία, θα πάρουν μέρος όλοι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ που θα ψηφίσουν ,σύμφωνα με την εντολή που τους έχει δοθεί από τις κυβερνήσεις τους. Ο άλλος υποψήφιος είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας, στρατηγός Petr Pavel.. Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, αντικειμενικά, υπερέχει καθώς διαθέτει και εμπειρία και σε όλες τις αποστολές της χώρας μας στο εξωτερικό, υπήρξε επιτυχία. Ακόμα και ο πρόσφατος απεγκλωβισμός οικογενειών από τη Λιβύη στέφθηκε με πλήρη επιτυχία και δεχτήκαμε συνεργασία ακόμα και από την Κίνα.
Όσο για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σήμερα το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου