Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

“Ξέρω σε ποιον ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη” – Τι λέει διάσημος αρχαιολόγος

      
“Ξέρω σε ποιον ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη” – Τι λέει διάσημος αρχαιολόγος
        

      

Αν και αφήνει κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Νίκολας Σόντερς,, ο καθηγητής στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δηλώνει σχεδόν βέβαιος για τον... ένοικο του τάφου της Αμφίπολης.

Ο καθηγητής λέει ότι αρχικά ο τάφος μπορεί και να άρχισε να δημιουργείται για τον ίδιο τον Αλέξανδρο, είναι άλλωστε λέει γνωστό ότι το άψυχο σώμα του Μακεδόνα στρατηλάτη είχε πάρει το δρόμο για τη Μακεδονία όταν το απέσπασαν οι Πτολεμαίοι για να το εναποθέσουν τελικά σε μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια.

Έτσι είναι πολύ πιθανό στον περίλαμπρο τάφο, λέει σε συνέντευξή του στο Έθνος ο Νίκολας Σόντερς, τελικά να ενταφιάστηκε εκεί ο ναύαρχος του Μακεδόνα στρατηλάτη Νέαρχος.
Ο καθηγητής Ν. Σόντερς - Πηγή εφημερίδα Το Έθνος
Ο καθηγητής Ν. Σόντερς - Πηγή εφημερίδα Το Έθνος
Ο Νέαρχος άλλωστε ήταν από τους λίγους που θα μπορούσε να συνεχίσει την ανέγερση του μνημείου καθώς είχε την σχετική οικονομική επιφάνεια.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Νίκολας Σόντερς αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Ίσως στον επικεφαλής του στόλου του, Νέαρχο; Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι μπορούν να έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Εξάλλου συχνά αυτό που φαίνεται λογικό σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, δύο χιλιάδες χρόνια πριν να είχε μια αρκετά διαφορετική εξήγηση. Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!”

Κάπου εδώ έρχονται και τα ερωτήματα όλων μας, ειδικά από τη στιγμή που η ανέγερση του μνημείου της Αμφίπολης ταιριάζει χρονικά τόσο με τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου όσο όμως και με τον θάνατο πολλών από τους επιγόνους του...
 

Αμφίπολη: Μέσα στον προθάλαμο του τάφου! - Τα νέα ευρήματα των αρχαιολόγων - Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

  
Αμφίπολη: Μέσα στον προθάλαμο του τάφου! - Τα νέα ευρήματα των αρχαιολόγων - Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ
                                               

- Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη
    

- Το βοτσαλωτό δάπεδο με άρωμα... γεωμετρίας
- Παράλληλα με τις... εξερευνήσεις, γίνονται και έργα συντήρησης από τους αρχαιολόγους
- Νέες φωτογραφίες από την ανασκαφή που βρίσκεται ένα βήμα πριν το αρχαίο μυστικό

Νέες φωτογραφίες από ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο στην Αμφίπολη δόθηκαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα συγκλονιστικά ευρήματα από τον Τύμβο Καστά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.

Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους.



Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.

Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου.

Ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες.

Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.

Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.

Σήμερα, ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.

Τέλος, υπό την διεύθυνση της κ. Κ. Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου.

Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων.

Αμφίπολη: Σε μια εβδομάδα οι απαντήσεις στο μυστήριο με το άνοιγμα στον τάφο

       
Αμφίπολη: Σε μια εβδομάδα οι απαντήσεις στο μυστήριο με το άνοιγμα στον τάφο
     
         

Κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για το εάν επιβλητικός τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί ή όχι πριν οι επιστήμονες φτάσουν στον ταφικό θάλαμο. Η οπή στην αριστερή πλευρά του μαρμάρινου τοίχου μπορεί να δημιουργεί υποψίες, όμως οι αρχαιολόγοι είναι αισιόδοξοι.

Ένα κακό σημάδι είναι το ότι το τμήμα του τοίχου που λείπει δεν έχει εντοπιστεί, δεν μιλάμε δηλαδή για διάβρωση ή κάποια φυσική φθορά. Θα έπρεπε ίσως να έχουν βρεθεί κάποια θραύσματα ώστε να μπορούν οι αρχαιολόγοι να πουν με βεβαιότητα ότι είναι “φυσιολογικό” να λείπει το τμήμα αυτό και έτσι πως δεν είναι έργο τυμβωρύχων.
Η οπή στα αριστερα μοιάζει έργο τυμβωρύχων
Η οπή στα αριστερα μοιάζει έργο τυμβωρύχων
Όπως και να 'χει όμως οι απαντήσεις θα δοθούν εντός ολίγων ημερών. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η απομάκρυνση των χωμάτων αλλά και τα έργα στήριξης του μνημείου θα διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εργασία οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μπουν στο... ιερό με το μεγάλο μυστικό του τάφου.

Ο νεκρικός θάλαμος είναι αυτός που θα αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό. Το ποιος είναι δηλαδή ο νεκρός που τιμήθηκε με αυτή τη μοναδική ταφή.

Και εδώ μπαίνει και πάλι το ερώτημα. Εαν τελικά έχει συληθεί ο τάφος θα μπορέσουν οι επιστήμονες να “δουν” ποιος είναι; Θα μπορέσουν να τον αναγνωρίσουν;

Εδώ η πιο αισιόδοξη απάντηση λέει ότι συνήθως οι τυμβωρύχοι αφαιρούν τα κτερίσματα που είναι κατασκευασμένα από πολύτιμα υλικά. Δεν ενδιαφέρονται για οστά και επιγραφές ή κτερίσματα όπως ξίφη, λόγχες ασπίδες, οικιακά σκεύη κλπ
Έτσι είναι πολύ πιθανό να έχουν μείνει πολλά και μάλιστα ισχυρά στοιχεία για την αναγνώριση του νεκρού.

Ωστόσο ενώ απ' τα έως τώρα ευρήματα ο τάφος δείχνει να έχει διατηρήσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του (διάκοσμος, τοιχοποιία κλπ) υπάρχει το ενδεχόμενο οι υπόλοιποι χώροι στο εσωτερικό να έχουν καταστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου