Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα: Λιμενικός Σταθμός Αγίας Κυριακής Τρικέρων

Αφιέρωμα: Λιμενικός Σταθμός Αγίας Κυριακής Τρικέρων 

Αφιέρωμα: Λιμενικός Σταθμός Αγίας Κυριακής Τρικέρων
Σε ένα από τα γραφικότερα σημεία της Ελλάδος οι συνάδελφοι που υπηρετούν στον Λιμενικό Σταθμό Αγίας Κυριακής Τρικέρων επιτελούν καθημερινά το καθήκον τους προασπίζοντας την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη, όπως ακριβώς προτάσσουν οι ανάγκες της εποχής, συμβάλλοντας με την παρουσία τους  στην διατήρηση της παράδοσης του τόπου που παραμείνει αναλλοίωτη στο διάβα των χρόνων.

Το Τρίκερι βρίσκεται στην άκρη του Παγασητικού Κόλπου, εκεί όπου συναντιούνται το Αιγαίο πέλαγος, ο Παγασητικός και ο Ευβοϊκός κόλπος, ιδιαιτερότητα από την οποία προέκυψε και η ονομασία.

Ο Λ/Σ Αγίας Κυριακής Τρικέρων υπάγεται διοικητικά στο Κ.Λ. Βόλου και τα όρια αρμοδιότητας καλύπτουν την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από την πλευρά του Αιγαίου μέχρι τον Αλογόπορο και από την πλευρά του Παγασητικού μέχρι και την θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μηλίνα.

Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τα μέσα του 1700. Οι Τρικεριώτες καραβοκύρηδες πήραν από τους πρώτους μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Το χωριό των Τρικέρων ναυτική πολιτεία βρίσκεται σε ύψος 450 μέτρων στην κορυφή βραχώδους λόφου.
Οι παλιοί Τρικεριώτες, αν και στεριανοί πλέον, δεν ξέχασαν το πάρε-δώσε με τη θάλασσα κι από νωρίς ακολούθησαν τους δρόμους της.

Καταπιάστηκαν με το εμπόριο και με τα καράβια τους αλώνιζαν τη Μεσόγειο.

Επίνειο του Τρικεριού είναι το ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής όπως και βρίσκεται ο Λιμενικός Σταθμός σε λιμάνι όπου δένουν δεκάδες καΐκια (ένας από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ηπειρωτικής Ελλάδας).

Ζωντανή διατηρείται ακόμα η παράδοση, που θέλει τις γυναίκες του χωριού να φορούν την τοπική ενδυμασία στις γιορτές και τα γραφικά πανηγύρια.

Μοναδικής φυσικής ομορφιάς το νησί Παλαιό Τρίκερι στο εσωτερικό του Παγασητικού κόλπου παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο.

Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ούτε άλλου είδους μηχανοκίνητα οχήματα. Για αιώνες καταφύγιο μιας μικρής κοινωνίας ψαράδων, με το Βυζαντινό μοναστήρι να δεσπόζει στην κορυφή του νησιού. Το Παλαιό Τρίκερι υπήρξε τόπος εξορίας γυναικών την περίοδο του εμφυλίου.

Η ναυτική αυτή παράδοση σε συνδυασμό με την άρρηκτη σχέση που έχει αναπτυχθεί με το Λιμενικό Σώμα συνεχίζεται και στις μέρες μας.

Χαρακτηριστικά αποτελεί το γεγονός ότι ο επί πολλά χρόνια Πρόεδρος των Τρικέρων και νυν Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικόλαος Φορτούνας είναι Αξιωματικός (Ε.Α) του Λιμενικού Σώματος.

Είναι αλήθεια ότι η παράδοση του Λιμενικού Σώματος έχει βαθιές ρίζες στο Τρίκερι και συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας καθώς δεν είναι και λίγοι οι «Τρικεριώτες» που εδώ και τόσα χρόνια υπηρετούν και τιμούν το ΛΣ.
Χαρακτηριστικά θα αναφερθεί ότι καταγωγή από το Τρίκερι έχει ο νυν Διοικητής της 4ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Κλιάρης Θεόδωρος αλλά και ο πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Βόλου και νυν Προξενικός στην Κωστάντζα Ρουμανίας ο Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Κρυονερίτης Δημήτριος.

Στο Λιμενικό Σταθμό Λ/Σ Αγίας Κυριακής Τρικέρων υπηρετούν 12 στελέχη.

Τα μέσα που διαθέτει η Υπηρεσία προκειμένου να διασφαλιστεί από ξηράς και θαλάσσης ο διαρκείς έλεγχος της περιοχής είναι το ΑΛΣ 3806 και το ΠΛΣ 741.

Ιδιαίτερη και δυσπρόσιτη η περιοχή με μοναδική γεωμορφολογία που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των στελεχών του σταθμού καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί να επιχειρήσουν ταυτόχρονα και από την πλευρά του Παγασητικού κόλπου αλλά και από την πλευρά του Αιγαίου.

Σημαντική η προσφορά του Λ/Σ Αγίας Κυριακής Τρικέρων στο τομέα της αλιείας της χώρας καθώς στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται και ελλιμενίζεται μεγάλος αλιευτικός στόλος αποτελούμενος από 200 περίπου σκάφη.

Καταλυτική επίσης είναι και η συνδρομή στις επιχειρήσεις του Κ.Λ. Βόλου όποτε παραστεί ανάγκη. Βέβαια εδώ θα πρέπει να αναφερθεί και η δυσκολία στην συντήρηση των επιχειρησιακών μέσων.

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία εύρεσης προμηθευτή καυσίμων από ελεύθερο με αποτέλεσμα η τροφοδοσία του ΑΛΣ 3806 να γίνεται από το Βόλο διανύοντας για κάθε προμήθεια καυσίμων 150 χιλιόμετρα συνολικά.

Παρόλα αυτά με τον υπερβάλλοντα ζήλο των στελεχών του Λιμενικού Σταθμού ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα τόσο στον επιχειρησιακό όσο και στον ελεγκτικό τομέα.

Στην όμορφη αυτή γωνιά της Ελλάδας όπου η ιστορία σμίγει με το παρόν, το Λιμενικό Σώμα δίνει το στίγμα του με ρόλο ενεργό συμβάλλοντας στη διατήρηση της παράδοσης σε μια εποχή που καλείται ταυτόχρονα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια κοινωνία που η Ασφάλεια της χώρας και η προστασία του πολίτη αποτελούν υπέρτατο αγαθό.
Αρχική Σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου