Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ακόμη ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές.


20 θαλάσσια "οικόπεδα" για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη 01/07/2014  [20:07]

20 θαλάσσια "οικόπεδα" για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Ο στόχος της Ελλάδας να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μόνο ένας ελληνικός μύθος, αλλά βασίζεται σε στέρεες παραμέτρους, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης, παρουσιάζοντας στο Λονδίνο το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ.
Μέσω του διαγωνισμού, που θα ακολουθήσει, θα παραχωρηθούν για έρευνες είκοσι θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα») στους επενδυτές, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε.
Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
«Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.
Πρόσθεσε δε πως «το ότι το "θέμα" είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια -από το 1997 ως το 2012- θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές».
Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ακόμη ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές.
Αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς «βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο».
Επιπλέον, παρουσίασε το θεσμικό-οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες, στο οποίο περιλαμβάνονται:
- Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.
- Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
- Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
- Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.
Σημαντικές πετρελαϊκές εταιρείες στην παρουσίαση
Στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κα, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.
Η παρουσίαση στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και τον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης υδρογονανθράκων.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ κα Σοφία Σταματάκη, καθ. ΕΜΠ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοθετικό πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές, το φορολογικό καθεστώς, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού.
Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το μεγάλο πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπήσεων συνολικού μήκους άνω των 32.000 χλμ παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης.
Οι εκπρόσωποι του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, κ. Bernard Colleta και κα. Veronique Carayon, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των διασκοπήσεων με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.
Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα συμμετείχε επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.
Το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησαν οι εξειδικευμένες ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του BEICIP σε workstations εγκατεστημένα για το σκοπό αυτό στις αίθουσες του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Οι ενημερώσεις αυτές θα συνεχιστούν και αύριο, Τετάρτη, όλη την ημέρα.
Μανιάτης: Ιστορική μέρα για τη χώρα
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είπε:
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα. Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.»
» Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά.»
» Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπ.Ένωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών.»
» Με επιμονή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση διεκδίκησε και κέρδισε σήμερα μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πατρίδα μας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι»
 
 
 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου