Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Πρώτα μαχητικά στην Κύπρο

Πιέσεις αυτού του είδους οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν πάνω στην Ρωσία, εάν ποτέ η Κυπριακή Δημοκατία ενδιαφερόταν για λίγα μεταχειρισμένα MiG-29 με ένα μικρό απόθεμα όπλων αερομαχίας. (getty images)Συνεχής είναι η εμμονή στην Κύπρο, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, για την απόκτηση 1-2 πολεμικών σκαφών επιφανείας, για την επιτήρηση της ΑΟΖ και των όποιων εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου. Τα προηγούμενα χρόνια αναφέρθηκαν πολλά γύρω από το θέμα: Μεταχειρισμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, νεόδμητα σκάφη ισραηλινής προέλευσης, ενώ τελευταία ανέκυψε το θέμα με μια πρωην θαλαμηγό ενός γενναιόδωρου σουλτάνου. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε σκάφη και να επιλεγούν, σε μια περίοδο κρίσης με την Τουρκία είναι καταδικασμένα να σταλούν όλα στον βυθό της θάλασσας – όπως το 1974.
Για να έχει πραγματικό νόημα η απόκτηση πολεμικών σκαφών από την Κυπριακή Δημοκρατία, απαιτούνται πρώτα – έστω και μισή μοίρα, μαχητικά αεροσκάφη, ή τουλάχιστον αντιεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Στη συνέχεια αποκτά νόημα και η απόκτηση σκαφών επιφανείας εκτοπίσματος 1.000 τόνων. Η μόνιμη παρουσία μαχητικών στην Κύπρο είναι η μοναδική εγγύηση ότι τα γεγονότα του 1974 δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν τόσο εύκολα και πάλι.
Το οικονομικό θέμα της απόκτησης μαχητικών είναι υπαρκτό – ανυπέρβλητο; Όπως οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ είναι τα τελευταία χρόνια πολύ καλές, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα για την ανυπαρξία μιας κρούσης στο Ισραήλ για την απόκτηση ορισμένων μαχητικών. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ προσφέρει μαχητικά Kfir C10/12 στην Αργεντινή. Τα αεροσκάφη αυτά είναι σχεδόν 40 ετών, αλλά η ανακαίνισή τους και ο εξοπλισμός τους με σύγχρονη τεχνολογία, κοστίζει έως και 280 εκατομμύρια δολάρια, για 14 μονάδες.
Μια άλλη πιθανή επιλογή μεταχειρισμένων θα μπορούσε να ήταν τα Mirage F1 που αποσύρθηκαν στην Ισπανία, και τα οποία επίσης αναζητούν έναν αγοραστή. Καλύτερη λύση θα ήταν προφανώς η μόνιμη μεταστάθμευση μαχητικών F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επέτρεπαν ποτέ αμερικανικής προέλευσης μαχητικά πάνω από την Κύπρο (μαχητικά της ΠΑ πάνω από την Βουλγαρία επιτρέπονται), και κατά πάσα πιθανότητα θα ασκούσαν ανάλογες πιέσεις και στους άλλους υποτιθέμενους προμηθευτές.
Πιέσεις αυτού του είδους οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν πάνω στην Ρωσία, εάν ποτέ η Κυπριακή Δημοκατία ενδιαφερόταν για λίγα μεταχειρισμένα MiG-29 με ένα μικρό απόθεμα όπλων αερομαχίας.



fox2 magazine 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου