Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Χωρίς αποτέλεσμα η νυχτερινή συνεδρίαση του ΟΗΕ για την Ουκρανία


Χωρίς αποτέλεσμα η νυχτερινή συνεδρίαση του ΟΗΕ  για την Ουκρανία

 
Χωρίς αποτέλεσμα, μετά τις ανταλλαγές κατηγοριών, ολοκληρώθηκε η νυχτερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Κιέβου στους φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Για υποκίνηση των ταραχών κατηγόρησαν τη Ρωσία οι χώρες της Δύσης στο Συμβούλιο, ουδέτερη στάση κράτησε η Κίνα, περιοριζόμενη να καλέσει σε «αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές».

Την έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε η ίδια η Μόσχα, μετά την επέμβαση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έδωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας πριν την έναρξη νέας «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».

O βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Όσκαρ Φερνάντες-Ταράνκο υπογράμμισε ότι παρατηρητές του ΟΗΕ μιλούν για ενόπλους στα ανατολικά της Ουκρανίας που είναι εξοπλισμένοι με οπλοπολυβόλα και τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών. Δείχνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ο Ταράνκο είπε στο Συμβούλιο πως «αυτήν την στιγμή η Ουκρανία παραπαίει».

Τόσο οι πρεσβευτές των χώρες της Δύσης όσο και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας, παρών στη συνεδρίαση, κατηγόρησαν ανοικτά τη Μόσχα πως υποκινεί τις ταραχές στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, «στήνοντας» σκηνικό Κριμαίας.

Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν αρνήθηκε πως η Μόσχα ευθύνεται για την ένταση, και υποστήριξε πως το Κίεβο πρέπει «να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση», αναφερόμενος προφανώς σε προαναγγελθείσα δράση εναντίον των ενόπλων.

Το Κίεβο, είπε, πρέπει «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού ώστε να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος».

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες των δυτικών χωρών για υποκίνηση των ταραχών, ο Τσούρκιν υποστήριξε πως «η Δύση είναι εκείνη που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία». «Κάποιοι, και σε αυτήν την αίθουσα, δεν θέλουν να δουν τους πραγματικούς λόγους για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία και βλέπουν συνεχώς το χέρι της Ρωσίας σε ό,τι γίνεται» είπε.

Η αμερικανίδα πρεσβευτής, στη γραμμή που εξέφρασαν και οι πρεσβευτές Γαλλίας και Βρετανίας, επανέλαβε τη διαπίστωση ότι οι ένοπλοι που δρουν στην ανατολική Ουκρανία υποκινούνται από τη Ρωσία.

«Γεγονός είναι ότι πολλές από τις ένοπλες ομάδες που βλέπουμε φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές παραλλαγής από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί τα διακριτικά» είπε η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερς. «Αυτές οι ομάδες καταλαμβάνουν κτίρια, υψώνουν ρωσικές σημαίες και ζητούν δημοψηφίσματα και ένωση με τη Ρωσία, ξέρουμε ποιος είναι πίσω από όλα αυτά» τόνισε.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν σημάδια πως οι φιλορώσοι ένοπλοι προτίθενται να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ έχει περάσει η διορία που έθεσε το Κίεβο, απειλώντας με μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.http://www.tovima.gr/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου