Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Αλλές δύο συλλήψεις για την προμήθεια των υποβρυχίων- Επέστρεψαν άλλα €7,5 εκατ. από μίζες

tanea.grΕπτάμισι εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο δεύτερος κατηγορούμενος. Την ίδια ώρα, όμως, οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς εξέδωσαν δύο νέα εντάλματα σύλληψης αναζητώντας τα ίχνη του μαύρου χρήματος για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, που υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των 80.000.000 ευρώ. Αλλές δύο συλλήψεις για την προμήθεια των υποβρυχίων- Επέστρεψαν άλλα €7,5 εκατ. από μίζες
Την επιλογή που πρόσφατα ακολούθησε ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας, ο οποίος επέστρεψε συνολικά 10 εκατ. ευρώ από μίζες που κατά ομολογία του εισέπραξε, ακολούθησε και ο κατηγορούμενος Γιώργος Καμάρης, καταθέτοντας στο ταμείο του Δημοσίου 7,5 εκατ. ευρώ.
Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αυτά δεν ήταν δικά του, αλλά είχε αναλάβει ρόλο «θεματοφύλακα» φυλάσσοντάς τα για λογαριασμό τού ήδη καταδικασμένου, πρώην διευθυντή Εξοπλιστικών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννη Σμπώκου.
Οσο για τον τρόπο φύλαξης, είχε επιλεγεί μια οφσόρ εταιρεία - η ύπαρξή της δεν ήταν γνωστή στις Αρχές - την οποία ο Γ. Καμάρης υποστήριξε ότι δημιούργησε για λογαριασμό του Ι. Σμπώκου. Του ανθρώπου δηλαδή που έχει υποδείξει στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο ως το πρόσωπο που είχε τα ηνία και άλλης εταιρείας στην οποία είχαν επίσης σταθμεύσει εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, η διασταύρωση των στοιχείων της γερμανικής και της ελληνικής δικογραφίας, σε συνδυασμό με το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι δικαστές από τις απαντήσεις, οδήγησε χθες στην έκδοση άλλων δύο ενταλμάτων σύλληψης για μίζες στα υποβρύχια.
Αυτά αφορούν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ και τον Γιάννη Μπέλτσιο, άλλοτε συνεργάτη του καταδικασμένου πρώην υπουργού  Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι ήδη συνελήφθησαν.
Ο ρόλος των δύο νέων κατηγορουμένων περιγράφεται στο πόρισμα των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου για την «υπόθεση Τσοχατζόπουλου».                          
«Από τα στοιχεία της γερμανικής δικογραφίας προκύπτει ότι τα στελέχη της Ferostaal συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν μία ομάδα προσώπων, η οποία ήταν γνωστή ως Ομάδα Προσευχής, την οποία αποτελούσαν πρόσωπα που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις και γνωριμίες και μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή και να δημιουργήσουν επαφές με φορείς λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα, ώστε μέσω δωροδοκιών να επιτύχουν την ανάθεση της προμήθειας των υποβρυχίων στην κοινοπραξία. Στον κύκλο της προσευχής ανήκε μεταξύ άλλων και ο Ιωάννης Μπέλτσιος», αναφέρουν οι δύο εισαγγελείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα ενός άλλου κατηγορουμένου, του εκπροσώπου της εταιρείας ΜΙΕ Μιχάλη Ματαντού ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των υποβρυχίων, καταγράφονται ονόματα και ποσά.

ΤΑ ΠΟΣΑ. Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα ο Ι. Μπέλτσιος φέρεται να πήρε 1.000.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2000 και άλλα 2.500.000 ευρώ για λογαριασμό τρίτου προσώπου.
Ο Μ. Ματαντός μέσω της εταιρείας του οποίου, κατά την κατηγορία, διακινήθηκαν μίζες, κατά την εξέτασή του από τις γερμανικές Αρχές φέρεται ότι συμμετείχε στη διανομή μίζας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 17 εκατ. τοποθετήθηκαν σε εταιρεία συμφερόντων του Σ. Εμμανουήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου