Με το σχεδιασμό του ασχολήθηκε το Γραφείο θαλάσσιων κατασκευών Α.Ε. Malahit της Αγίας Πετρούπολης. Είναι ένα παλιό σχεδιαστικό γραφείο, το οποίο από το 1948 άρχισε να σχεδιάσει υποβρύχια. Η δημιουργία του νέου σκάφους προβλέπεται από το Ομοσπονδιακό πρόγραμμα στόχων για την ανάπτυξη της πολιτικής ναυτικής τεχνολογίας, λέει ο γενικός διευθυντής του Malahit, Βλαντιμίρ Ντοροφέγιεφ:
 Σε επίπεδο σχεδιασμού έχουμε επεξεργαστεί διάφορες εκδοχές του υποβρύχιου σκάφους για εργασίες σε βάθος μέχρι 11 χιλιομέτρων. Το σκάφος θα είναι επανδρωμένο, αλλά σε αντιστοιχία με τις τάσεις ανάπτυξης της θαλάσσιας τεχνολογίας έχει προβλεφθεί και με επανδρωμένη εκδοχή του. Σε πρώτη προτεραιότητα θα χρησιμοποιείται για επιστημονικές αποστολές, αν και ανήκει στις τεχνολογίες διττής εφαρμογής, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην υδρογεωγραφική δραστηριότητα του πολεμικού ναυτικού.
 Το βαθυσκάφος είναι ικανό να βυθιστεί σε 11 χιλιόμετρα, αλλά και με επιτυχία να εργαστεί και σε άλλα βάθη, συνεχίζει ο Βλαντιμίρ Ντοροφέγιεφ:
 Σε αντίθεση με τα βαθυσκάφη που προορίζονται για καταδύσεις σε βάθος 11 χιλιομέτρων και επιστροφή, αυτό μπορεί να πραγματοποιεί εργασίες από μικρό βάθος μέχρι το οριακό.
 Σε βάθος 11 χιλιομέτρων ο άνθρωπος καταδύθηκε 2 φορές. Το 1960 με το βαθυσκάφος «Τριέστ» στη χαράδρα των νήσων Μαριάν καταδύθηκαν ο Ελβετός ωκεανογράφος Ζακ Πικάρ και ο υπολοχαγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠα Τζον Βόλς. Πολλούς τους είχε εκπλήξει η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την κατάδυση, όταν σε βάθος 9 χιλιομέτρων ράγισε το παράθυρο. Το 2012 στο βαθυσκάφος Deepsea Challenger στο ίδιο σημείο καταδύθηκε ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε και τα μη «επανδρωμένα» : το ιαπωνικό «Κάϊκο» και το αμερικανικό «Νιρέους». Είχαν πάρει από το βυθό δείγματα της θαλάσσιας πανίδας: βακτήρια, γαρίδες και θαλάσσια σκουλήκια.
 Η χαράδρα των νήσων Μαριάν είναι το μέρος όπου υπάρχει το μεγαλύτερο βάθος στη Γη. Με ποιο σκοπό καταδύονται εκεί; - για την επανάληψη του ρεκόρ ή για επιστημονικές έρευνες; - αναλογίζεται ο Ήρωας της Ρωσίας, διοικητής υποβρυχίων Γιεβγκένι Τσερνιάγιεφ:
 Θα το χρησιμοποιούν ή θα είναι απλά μία κατάδυση στη χαράδρα των νήσων Μαριάν; Είναι πολύ ακριβά σκάφη. Πριν το κατασκευάσουν και δαπανηθούν τεράστια ποσά, θα πρέπει να κατανοηθεί πού και πώς θα χρησιμοποιείται.
 Όπως γράφεται στον Τύπο, η συνήθης αποστολή των στρατιωτικών βαθυσκαφών είναι να συνδέεται κρυφά με τα υποβρύχια καλώδια για να υποκλέπτει τις τηλεπικοινωνίες του εχθρού. Ποιες θα είναι οι αποστολές του νέου βαθυσκάφους στη χαράδρα των νήσων Μαριάν, κοντά στη νήσο Γκουάμ με τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, είναι ένα αίνιγμα.