Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Οι παραδόσεις , σύμφωνα με πηγές της Αεροπορίας Στρατού, προχωρούν κανονικά...

NH-90: Έρχεται το όγδοο ελικόπτερο άρχισε πτήσεις το έβδομο

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται στην βάση  Μεγάρων και το 8ο μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90, ενώ το 7ο , που έφθασε στις 2 Οκτωβρίου, άρχισε πτήσεις.Η πτήση μεταφοράς πραγματοποιήθηκε από πλήρωμα της κατασκευάστριας  ευρωπαϊκής κοινοπραξίας NHI / Eurocopter.
Οι παραδόσεις , σύμφωνα με πηγές της Αεροπορίας Στρατού, προχωρούν κανονικά...
μετά την έναρξή τους  τον Ιούνιο του 2011 με την παραλαβή των  δύο πρώτων.
Μέχρι σήμερα η Αεροπορία Στρατού έχει παραλάβει κανονικά επτά μονάδες, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» (FOC) και ακολουθούν πολύ σύντομα - και σταδιακά - οι υπόλοιπες.Τα  έχοντα πιστοποιητικό FOC μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε αποστολή, ακόμα και μεταφορά 20 στρατιωτών με πλήρη εξάρτυση και φόρτο  ή 18 αλεξιπτωτιστών  το καθένα, από την Κρήτη στην Κύπρο!

 Σε ''Πυρπολητή'' - παρέλαση Θεσσαλονίκης

 Στο μεταξύ  προχωρά εντατικά, κατά τους Επιτελείς , το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ιπταμένων και τεχνικών  και η ανάπτυξη της υποδομής - τεχνικής και εφοδιαστικής.

Στο σκέλος της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης τα ΝΗ-90 έχουν μπει στα σχέδια με πλήρη αξιοποίηση - στον τελευταίο  δε ''Πυρπολητή'' στην Υδρα -Δοκό παρουσία του Πρωθυπουργού κ Α. Σαμαρά είχαν ιδιαίτερο ρόλο στο σενάριο. Στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης εξάλλου έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή δύο ΝΗ-90 ( μαζί με δύο επιθετικά Απάτσι και ένα μεταφορικό Σινούκ).


Και στην δασοπυρόσβεση! 


Παράλληλα τα νέα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 εφοδιάζονται με κάδους δασοπυρόσβεσης για χρήση σε πυρκαγιές.Για την διαδικασία προμήθειας των κάδων ενημερώθηκε ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος από  τον Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάχη Μεγάρων παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ σταρτηγού Κωσταράκου, ΓΕΣ αντιστρατήγου Τσέλιου και ΓΕΝ αντιναυάρχου Αποστολάκη..
Να σημειωθεί ότι αρχικά, προ πολλών ετών,  είχε αποφασιστεί η χρήση κάδων από τα  Σινούκ (CHINOOK), αλλά αργότερα ατόνησε ή και καταργήθηκε λόγω σειράς προβλημάτων και για προστασία τους από το θαλασσινό νερό. Πριν λίγα χρόνια όμως ενεργοποιήθηκε και πάλι η χρήση τους .

Η έκπτωση στην τιμή λόγω καθυστερήσεων

Η Αεροπορία Στρατού αναμένει συνολικά 20 ΝΗ-90  ( 16 με διαμόρφωση μεταφοράς μαχητών και 4 μεταφοράς τραυματιών).Το τρέχον χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των ΝΗ-90 συνετάγη επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, οπότε και επετεύχθη έκπτωση δεκάδων εκατομμυρίων. ευρώ στην συμβατική τιμή απόκτησης λόγω καθυστερήσεων των κατασκευαστών.
 Με την πρόοδο της παραλαβής των ΝΗ - 90 και την απόκτηση των 10 νέων μεταχειρισμένων Σινούκ ( CHINOOK )από τις ΗΠΑ έναντι 90-110 εκ. ευρώ αυξάνεται αρκετά η μεταφορική δυνατότητα του στόλου της Αεροπορίας Στρατού- ένας τομέας που τελευταία είχε σοβαρά προβλήματα λόγω και της μεγάλης ηλικίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου