Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Με μασέτα εκοβαν το αριστερο χέρι .....των καταδρομέων μας.

Οι λοκατζηδες χασανε 167 αν δεν κανω λαθος (το εχω δει στο βιβλιο του Σταματη λοχαγου της 31 ΜΚ). Κοντα στους μισους εκ των οποιων ηταν στο νορατλας που επεσε απο ελληνικα πυρα και κουβαλουσε δρια λοκατζηδων και αλλη μια δρια περιπου σαν δυναμη επεσε στο πραξικοπημα παλι απο ελληνες εννοειται. Σε μαχες με Τουρκους επεσαν ''μονο'' περιπου 80-100 απο το συνολο των 167. Απο αυτους οι περισσοτεροι (30-50 αν δε κανω λαθος) ηταν ο λοχος του Κατουντα (33 ΜΚ) που ητανε ουσιαστικα οι μονοι που τους στειλανε με ολα προδομενα τριγυρω να πανε 3 μερες μετα την αποβαση να αντιμετωπισουν ολη τη δυναμη των Τουρκων και τα 40 αρματα που ειχανε βγαλει μεχρι εκεινη τη στιγμη (συνολικα καπου 200 βγαλανε στην Κυπρο αν δεν κανω λαθος). Αυτα ολα πεσανε πανω τους και τους περικυκλωσανε. Οι απωλειες των Τουρκων σε νεκρους στρατιωτικους αν δε κανω λαθος ητανε πανω απο 1100 ατομα στην απολυτα καλυτερη για αυτους (καπου τοσους εχουν στην ταφοπλακα του μνημείου τους στη βορεια Κυπρο). Αλλα πιθανοτατα να ειναι πολυ περισσοτεροι. Απο αυτους οι λοκατζηδες καθαρισανε αρκετες εκατονταδες. Μονο στην καταδρομικη του Γλετζε και του Γαληνου στον Ιλαριωνα (πανω στον Κοτζακαγια) Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη.450 ΕΛΔΥΚαριοι στην πρωτη κιολας μερα τους στην κυπρο σκοτωσαν 2000 τουρκους περίπου κ 40 αρματα. Τα θυματα της ελδυκ 89.Ενας καταδρομεας απο κρητη καταστρεψε 6 αρματα κ μια διμοιρια μονος του. Επεζησε και πεθανε απο τροχαιο στην κορινθο .Το ονομα αυτου του γεναίου στρατιωτη ηταν ,Εμμανουηλ Μπικάκης .
Καθαρισανε το λιγοτερο 54 αν οχι πολλους περισσοτερους. Στο Πυροι μια διμοιρια ,σχεδον 100 Τούρκους νεκρους. Οι περικυκλωμενοι του Κατουντα, Δεκαδες και μερικα αρματα, Η ελληνικη 35 ΜΚ στο αεροδρομιο δεκαδες και αλλοι πολλοι τουρκοι πεσανε σε αλλες πολλες μαχες.Δεν υπολογίζουμε το πολεμικο καράβι,τα αεροπλάνα , αλλά και τους νεκρους απο οικία πυρα (Τουρκων σε Τούρκων) .


φωτο αρχείου 1964

λοκατζηδες της 31 ΜΚ με λαφυρο την τουρκικη σημαια απο μαχη το 1964 (οχι το '74). 
 
 
 
 φωτο αρχείου .
 
1. Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαμελετίου,
2. Υποδιοικητής Ταγματάρχης Άγγελος Αβραμίδης,3. Διευθυντής του 3ου Γρ. Ταγματάρχης Βασίλειος Μανουράς,
4. Υπολοχαγός Γεώργιος Μπαραμπούτης,5. Υπολοχαγός Βασίλειος Φθενός,6. Υπολοχαγός Σταύρος Μπένος,
7. Καταδρομέας πολυβολητής Κώστας Γεωργακόπουλος (σκότωσε 12 Τούρκους
από την ταράτσα του κεντρικού κτιρίου) και οι απολυόμενοι καταδρομείςμε παραλλαγη τύπου LIZARD που διέθεταν μόνο οι Καταδρομοις μας.

αναφέρει ο κ. Μανώλης Δαρζέντας. «Εμείς σαν ειδική Ελληνική Δύναμη, βατραχάνθρωποι ήμασταν, συμμετείχαμε σε αποστολές δολιοφθοράς τους εχθρού. Ανατινάξαμε αποθήκες καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών, ίλες αρμάτων, τουρκικά ραντάρ, αλλά η μεγαλύτερή μας επιτυχία ήταν με την ανατίναξη του τουρκικού αντιτορπιλικού Αμίτ Πασά, το οποίο έβαζε κατά των θέσεών μας.
Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι το βύθισαν αυτοί κατά λάθος διότι το πήραν για ελληνικό, αλλά η αλήθεια είναι άλλη και γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη», προσθέτει με καμάρι.

«Ήμασταν 37 άτομα βατραχάνθρωποι και γλυτώσαμε τρεις. Οι υπόλοιποι 34 είναι απώλειες. Χάθηκαν σε διάφορες αποστολές. Εγώ τραυματίστηκα σε μία αμφίβια μάχη.
Ανατινάξαμε ένα ραντάρ τουρκικό στην Κερύνεια. Ήμασταν εφτά άτομα στην ομάδα εκείνη τη μέρα και γλυτώσαμε μόνο οι δύο. Έγινε μάχη αμφίβια, στην οποία τραυματίστηκα και εγώ με καμάκι. Νοσηλεύτηκα έξι μήνες στο Νοσοκομείο στη Λευκωσία και άλλους έξι μήνες στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για αποθεραπεία. Με μετέφεραν μετά με Νοράτλας»
 
κλεινω το αφιέρωμα μας στην μνημη αυτων των πολεμιστων που δεν την λένε στα σχολεία μας .....ακόμη και σήμερα .«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
                                                                                                                                                  ‘‘  φιλόστρατος‘‘





















2 σχόλια:

  1. Καλά τον Δαρζέντα που λέει Ψέματα τι τον βάζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι δυνατόν να είχαμε 34 νεκρούς Βατραχανθρώπους; έχετε δεί αυτά που προσκομίζει;
    Διαβάστε εδώ https://batraxanthropoi.blogspot.com/2022/04/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή